Zo kweek je op een kale planeet je eigen voedsel

KIJK-redactie

04-08-2015 13:00:45

Planten kweken op Mars

Als de mensheid ooit een andere planeet wil koloniseren, zullen de ruimtepioniers er niet aan ontkomen: ze moeten hun eigen voedsel verbouwen om te overleven. Een eenvoudig moestuintje wordt dit echter niet.

Welke generatie er ook aan zal beginnen, het koloniseren van andere planeten is een van de grootste uitdagingen die je je kunt voorstellen. En of het nu de dappere vrijwilligers van Mars One of de jongens van de NASA zijn, de mensheid komt dan voor hetere vuren te staan dan ooit tevoren.

Een buitenaardse beschaving van een beetje formaat moet namelijk zorgvuldig worden opgebouwd. En dat geldt ook voor de productie van voedsel. Zonder de juiste technieken groeit er buiten de aardse atmosfeer op de planeten die wij kennen namelijk nog geen sprietje gras.

Om op een verre planeet aan voldoende voedsel te komen, is het kweken van groenten en andere gewassen dus taak nummer één. Een eenvoudig moestuintje wordt dit zeker niet, want zonder contact met de buitenwereld zal dit moeten gebeuren in een omgeving waarin je alles – maar dan ook écht alles – hergebruikt. Wat komt hier allemaal bij kijken? En zijn we er al klaar voor?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 9/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 20 augustus tot en met 16 september.

Meer informatie:

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen