3 Japanse mysteries

KIJK-redactie

15-12-2016 16:00:24

japan

Zoals bekend was Japan in WO II een bondgenoot van Hitlers Duitsland. De strijd in Azie leidde ook daar tot de nodige verhalen over verdwenen schatten. Dit zijn de drie bekendste voorbeelden. 

1. Waar is het goud van Yamashita?

Generaal Tomoyuki Yamashita werd in 1944 benoemd tot commandant van de Japanse troepen op de Filipijnen. Onder zijn leidingjapan zouden de Japanners daar de in Azie bij elkaar geroofde kostbaarheden, zoals edelmetalen en kunstwerken, hebben samengebracht. Nog steeds wordt er naar ‘Yamashita’s goud’ gezocht, maar er is nooit iets van gevonden. Veel historici sluiten dan ook uit dat het Japanse leger de Filipijnen als schatkamer heeft gebruikt.

2. Wat vervoerde de Awa Maru?

Op 1 april 1945 werd de Awa Maru (zie foto) voor de Chinese kust door een Amerikaanse onderzeeboot tot zinken gebracht. Slecht één van de 2004 opvarenden overleefde dat. Het Japanse schip zou onder andere 40.000 kilo goud aan boord hebben gehad. En: de sinds WO II vermiste fossielen van de pekingmens, een ondersoort van Homo erectus. China begon in 1980 een vijf jaar durende zoekactie bij het wrak, maar er kwam niets bijzonders boven water.

3. Wie heeft de Honjo Masamune?

De Honjo Masamune is een legendarisch samuraizwaard. Het werd rond 1300 gemaakt en was eigendom van de shoguns (militaire dictators) die het tussen 1603 en 1867 in Japan voor het zeggen haddenjapan. Toen de Amerikaanse bezetters in 1945 een zwaardverbod afkondigden, leverde een nakomeling van de shoguns de Honjo Masamune bij de politie in. En die gaf het wapen aan een man die zei een Amerikaanse sergeant te zijn. Sindsdien is het zwaard zoek.

Dit is een kader uit het artikel ‘Jagen op nazi-goud’ te vinden in KIJK 1/2017.

Tekst: Theo PaijmansPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis