Arctische cruise ‘dankzij’ smeltende ijskappen

Laurien Onderwater

02-04-2016 11:00:38

De klimaatverandering brengt een boel narigheid met zich mee. Maar rederij Crystal Cruises weet er een slaatje uit te slaan. 

Het klinkt nogal cru: dankzij het smelten van de ijskappen kunnen we nu op een luxe cruiseschip verblijven. Maar daar komt het wel op neer. De Crystal Serenity zal in augustus haar eerste tocht door de Noordelijke IJszee maken van Seward, Alaska naar New York – een behoorlijk lange vaart. Toch heeft het schip maar 32 dagen nodig om de passagiers van A naar B te brengen.

Route Crystal Serenity

Route die de Crystal Serenity zal varen. © Crystal Cruises

Drukker op zee

De Crystal Serenity bevat veertien dekken en biedt ruimte aan maar liefst 1700 passagiers. Ook vaart er voor de zekerheid een escortschip mee met aan boord twee helikopters (met speciale ijspiloten), ijsbeerkenners en veteranen die eerder Arctische expedities hebben gedaan.

Een paar jaar geleden was deze tocht over de Noordelijke IJszee ondenkbaar, al helemaal zonder ijsbrekers. Maar het smelten van de ijskappen heeft meer zeeverkeer mogelijk gemaakt voor vrachtschepen, tankers, binnenvaartschepen en cruiseschepen. Deze schepen waren alleen bij lange na niet zo groot als de Crystal Serenity.

Pret of problemen?

Dat de cruise in trek is, blijkt uit het feit dat de hutten – die bijna 20.000 euro kosten – allemaal zijn gereserveerd. Maar kustwachten, ambtenaren en lokale gemeenschappen maken zicht juist zorgen om de prettocht. Het gros van de cruiseschepen vaart namelijk op milieuvervuilende stookolie. En aan de gevolgen van een scheepsramp in het poolgebied willen we al helemaal niet denken.

Een buitenkans om de Noordelijke IJszee te ontdekken of een belachelijk idee? Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Bronnen: The Guardian, Business Insider UK

Beeld: Crystal CruisesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws