Berichten versturen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Naomi Vreeburg

07-01-2017 13:00:56

berichten

Heb je laatst een fles azijn en glasreiniger gekocht? Dan stond je er vast niet bij stil dat deze spullen ooit van pas kunnen komen bij het verzenden van berichten. 

Om via apparaten te communiceren, heb je – surprise, surprise – elektriciteit nodig. Maar wist je dat je met wat spullen uit het gootsteenkastje ook een heel eind komt? Knappe koppen van de Amerikaanse Stanford-universiteit hebben namelijk een tekstbericht verstuurd met behulp van azijn en een goedje waarmee je vette vingers van glazen voorwerpen kunt halen.

Hoe? Welnu, men neme een heel kleine computer waarin een tekstje wordt getikt. Net als andere systemen werkt dit bericht met behulp va een binaire code. Maar in plaats van enen en nullen wordt onderscheid gemaakt tussen zuur (azijn) en basisch (glasreiniger). De chemicaliën gaan via plastic buisjes naar een grotere computer die aan de hand van verschillen in de zuurgraad de boodschap ontrafelt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit filmpje wordt ook besproken in Bites, te vinden in KIJK 2/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari. Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)