Kernenergie: jaren zonder bijtanken

KIJK-redactie

2020-01-07 10:59:09

kernenergie

Auto’s, vliegtuigen en kruisraketten op kernenergie – achteraf nogal wiedes dat die er nooit zijn gekomen. Maar wat loopt er wél op kernenergie? Een lijstje.

  • 10 procent van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening. Volgens de World Nuclear Association zijn er zo’n 450 reactoren in gebruik en vijftig in aanbouw.
  • Vijf Russische ijsbrekers, van de tien die er ooit zijn gebouwd. Er wordt gewerkt aan drie nieuwe exemplaren.
  • Elf Amerikaanse vliegdekschepen en één Franse tegenhanger. China werkt aan zijn eerste vliegdekschip met nucleaire aandrijving.
  • Meer dan honderd kernonderzeeboten, in gebruik bij de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en India.
  • Tientallen satellieten, ruimtesondes en rovers die meer energie vragen dan hun zonnepanelen kunnen leveren. De meeste wekken elektriciteit op met een RTG: een thermo-elektrische radio-isotopengenerator die de warmte van het natuurlijke vervalproces van plutonium-238 omzet in elektriciteit.
  • Ruimteverkenners met zo’n RTG zijn bijvoorbeeld de Pioneer- en Voyager-sondes, de Cassini-sonde die Saturnus verkende, de New Horizons die langs Pluto vloog en de Marsrover Curiosity.
  • De Dragonfly (geplande lancering: 2026) is een NASA-drone die door de ijskoude atmosfeer van de Saturnusmaan Titan moet vliegen. Zijn acht rotors halen hun energie uit een RTG met plutonium-238.

Dit is een kader uit het artikel ‘Kernachtige ideeën’ waarin zeven gekke kerntechnieken worden besproken. Het verhaal staat in KIJK 2/2020 dat in de winkel ligt vanaf 23 januari tot en met 19 februari.

Meer informatie:

Tekst: Gieljan de Vries

Beeld: NASA/JHU-APL

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

KIJK Zomernummer

Haal deze extra dikke editie nu in huis!