Drie praktische blockchain-initiatieven

KIJK-redactie

01 May 2018 10:59

blockchain

Hoewel de technologie blockchain zich nog moet bewijzen, zijn er al enkele praktische toepassingen – naast cryptomunt Bitcoin – die werken.

1. Koffie

Het Amsterdamse koffiemerk Moyee Coffee gebruikt blockchain om Ethiopische koffieboeren een eerlijkere prijs voor hun koffiebonen te geven. Via blockchain wordt alle informatie over de toeleveringsketen van de koffie inzichtelijk gemaakt, zodat de consument precies kan zien waar zijn koffie vandaan komt, wie de bonen heeft geplukt en hoeveel de boer daarvoor betaald kreeg.

2. Kraamzorg

Drie kraamzorginstellingen en een verzekeraar hebben een kraamzorgapp ontwikkeld op blockchain die het aantal kraamzorguren bijhoudt. De kersverse ouders kunnen er ook op aangeven of en hoe lang de kraamzorg is langs geweest. Via de blockchain is die informatie voor alle partijen inzichtelijk en hij vervangt zo de omslachtige papieren administratie.

3. Stadspas

De gemeente Groningen laat het beheer van de stadspas waar mensen kortingen mee kunnen krijgen, draaien op blockchain. De houder van de pas, de gemeente en het bedrijf dat de korting aanbiedt, zijn via de blockchain verbonden met dezelfde database. Het verzilveren van een kortingsactie wordt voor alle partijen gelijktijdig geregistreerd, wat papieren administratie overbodig maakt.

Dit is een kader uit het artikel ‘In blokken gebeiteld’, over de toepassingen van de technologie blockchain, te vinden in KIJK 6/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 mei tot en met 20 juni.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen