Geld verdienen met crypto-katten

Laurien Onderwater

08 December 2017 10:59

CryptoKitties

CryptoKitties, een nieuw ontwikkelde game dat draait op het blockchain-platform Ethereum, is momenteel dé online hype. Het spel is zelfs zo populair dat het de handel vertraagt van Ethereum.

Met het spel CryptoKitties, dat is gelanceerd door Axiom Zen, kun je online katten kopen, ermee fokken, nieuwe katjes creëren en ze weer verkopen. En dan vang je er geen euro’s voor, maar ether – de tweede grootste cryptomunt, na bitcoin.

De game is ontwikkeld om blockchains toegankelijker te maken voor mensen. Maar CryptoKitties is zo populair geworden dat het een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare ruimte inneemt voor transacties op het Ethereum-platform. En dat vertraagt de handel.

Crypto-DNA

Hoe werkt CryptoKitties? Elke 15 minuten maakt een geautomatiseerd systeem een kat die te koop komt te staan op de marktplaats van CryptoKitties. Spelers kunnen een kat kopen met ether. Vervolgens kun je met je virtuele huisdier gaan fokken. Daarvoor moet je op zoek gaan naar een andere speler die zijn kat aanbiedt om te paren. Jouw kat kan zowel een mannetje als een vrouwtje zijn.

Wanneer de twee katten gaan paren, ontstaat een kitten met weer andere kenmerken dan de ouders. Dat komt doordat de makers van de game een soort DNA hebben gecreëerd in de vorm van bits. Een genoom bevat 256 bits, en wanneer twee katten gaan paren, krijg je dus een heel nieuw genoom. En er zijn miljarden combinaties mogelijk.

De kitten kun je vervolgens weer te koop zetten op een veiling. Hoe meer bijzonder jouw kitten is – dankzij unieke eigenschappen – des te meer waard hij is. Dat is deels geluk hebben, want alle eigenschappen staan al vast in het DNA. Het enige dat de speler eraan kan veranderen, is de naam van de poes.

Genesis-kat

Je zou het niet verwachten, maar mensen zijn bereid om enorm veel geld voor een online katje neer te tellen. Het recordbedrag staat nu op 247 ether, wat volgens de koers (op het moment van schrijven) neerkomt op ruim 91.000 euro. Dat bedrag werd betaald voor de zogenaamde Genesis-kat, die kennelijk de beste en meest bijzondere eigenschappen heeft.

Ethereum

Maar wat heeft dit met Ethereum te maken? Volgens de website litebit.eu – een marktplaats voor cryptocoins – kan Ethereum worden gezien als een internetproject. Het zou er voor moeten zorgen dat het uitwisselen van informatie, maar ook het vastleggen van afspraken decentraal geregeld kan worden, zonder tussenkomst van third parties als overheden, notarissen, banken of grote bedrijven. CryptoKitties draait op dit blockchain-platform.

Door de vele transacties die mensen doen voor CryptoKitties is het netwerk ‘verstopt’ geraakt, waardoor transacties veel langer duren. Niet alleen spelers van CryptoKitties hebben hier last van, maar ook de serieuzere gebruikers. Als snelle oplossing voor dit probleem verhoogde Axiom Zen daarom de birthing fees. Maar inmiddels zijn er ook al veel mensen overgestapt op alternatieve systemen.

Tja, populariteit is leuk, maar het kan ook te veel worden.

Bronnen: BBC News, Bloomberg, De Ingenieur

Beeld: CryptoKitties

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws