Game of Thrones-hackers eisen miljoenen losgeld

Laurien Onderwater

08 August 2017 16:00

HBO

Het was vorige week al zweten toen computerkrakers HBO hadden gehackt en scripts online zetten. Nu gaan ze nog een stapje verder.

Sta je te trappelen om te zien hoe het verder gaat in de populaire HBO-serie Game of Thrones (GoT)? Dan is deze week your lucky week. Of niet, het is maar net hoe je het bekijkt. Want krakers hebben vorige week betaalzender HBO gehackt en daarbij scripts van shows gelekt, waaronder die van GoT. Zo konden fans al het script bemachtigen van een aflevering die pas het weekend erop zou worden uitgezonden.

Maar de hackers zijn nog niet klaar met HBO, want ook nu weer zetten ze spoilers online van de fantasy-televisieserie. Daarnaast is de hackersgroep brutaler geworden, want ze eisen ook nog eens losgeld.

HBO is falling

De groep beweert scripts van de eerste vier afleveringen van het nieuwe seizoen in handen te hebben en zelfs van de vijfde aflevering die nog niet eens op tv is verschenen. In alle gehackte filmscenario’s is het watermerk ‘HBO is Falling’ zichtbaar – het motto van de hackers.

Maar dat is nog niet alles, want de computerkrakers hebben naast diverse scripts ook persoonlijke informatie van HBO-medewerkers in handen, waaronder e-mails, financiële documenten, arbeidsovereenkomsten en marketingstrategieën.

Losgeld in bitcoins

En daar komt ook nog bij dat ze losgeld willen, lieten de hackers in een video gericht aan de CEO van HBO weten. De eis? Een schamele 12 tot 15 miljoen dollar – volgens Associated Press – in bitcoins. HBO meldt dat ze onderzoek doen naar de hack, maar geeft verder nog geen commentaar op de losgeldeis.

Dus mocht je je nieuwsgierigheid niet in bedwang kunnen houden, dan zijn op downloadsites de scripts voor de nieuwe afleveringen te vinden. Maar veel leuker is het natuurlijk om de afleveringen vol spanning af te wachten.

Bronnen: Wired, BBC News, Associated Press

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens