Grootste watervliegtuig maakt eerste vlucht boven zee

Laurien Onderwater

28-07-2020 10:59:00

watervliegtuig

Het grootste watervliegtuig ter wereld, de Chinese AVIC AG-600 Kunlong, heeft onlangs zijn ‘maagdenvlucht’ boven zee gemaakt. Bekijk het filmpje.

De Chinezen proberen al een tijdje mee te doen met de grote jongens in de vliegtuigwereld, maar kennen een geschiedenis van vertragingen en problemen. Het amfibische vliegtuig AVIC AG-600 Kunlong, dat zowel vanaf een harde ondergrond als water kan opstijgen, moet ze een duwtje in de goede richting geven. In 2016 onthulde China dit grootste watervliegtuig ter wereld en in 2017 koos het voor het eerst het luchtruim, waarbij het toestel vanaf de grond opsteeg.

Maar een amfibisch vliegtuig mag pas zo heten als het ook vanaf het water kan opstijgen. In 2018 maakte de AG-600 al een testvlucht waarbij het omhoogkwam vanaf een waterreservoir. Maar dit weekend deed hij het echte werk: de amfibische reus steeg op vanaf de Gele Zee, maakte een vlucht van een half uur en landde weer veilig op wateroppervlak.

Lees ook:

Amfibische reus

De AG-600 is 36,9 meter lang, ongeveer even groot als een Boeing 737, en heeft een spanwijdte van 39 meter. Het toestel gebruikt vier WJ-6 turbopropmotoren waarmee hij 12 uur in de lucht kan blijven hangen en zo’n 4900 kilometer kan bereiken. 98 procent van de vliegtuigonderdelen zijn gemaakt in China.

Het amfibische vliegtuig, dat plek biedt aan 50 mensen, zal worden gebruikt voor onder andere brandbestrijding en zoek- en reddingsoperaties. Maar het toestel krijgt ongetwijfeld ook militaire toepassingen. De AG600 is niet uitgerust met wapens, maar kan in een militaire rol sensoren en wapens vervoeren.

Chinese staatsmedia zullen deze rol echter niet bevestigen. Ze beschrijven het watervliegtuig dan ook als geschikt voor “bosbrandbestrijding, reddingsoperaties op zee en andere kritieke noodreddingsmissies”. In de rol van brandweerman kan Kunlong in 20 seconden ruim 10.000 liter aan water verzamelen.

Hercules

De AVIC AG-600 Kunlong is overigens niet het grootste watervliegtuig dat ooit heeft gevlogen. Dit is de H4-Hercules, beter bekend als Spruce Goose. De H4-Hercules werd in 1940 gebouwd, maar was niet erg succesvol. Hij heeft namelijk maar een keer, in 1947, gevlogen. Het toestel was ontwikkeld voor militaire doeleinden.

Bekijk hier een filmpje van de AG-600 in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
De succesvolle eerste vlucht vanaf zee is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van dit grote amfibievliegtuig, aldus staatsbedrijf Aviation Industry Corporation of China (AVIC).

Bronnen: Xinhua, Popular Mechanics

Beeld: Li Ziheng/Xinhua/eyevine/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes