Joe Engressia hackte door te fluiten

KIJK-redactie

05-10-2016 11:00:21

joe engressia

Hacken is een modern verschijnsel, zou je denken. Maar niets is minder waar. Cybercriminelen zijn al ruim honderd jaar actief. De Amerikaan Joe Engressia is zo’n historische hacker.

Some folks were on dope, I was on telephones“, zegt de Amerikaan Joe Engressia na zijn arrestatie op 2 juni 1971 op verdenking van telefoonhacken. Engressia, sinds zijn geboorte blind, is vanaf zijn kleutertijd bezig met telefoons. Hij ontdekt dat hij nummers kan ‘draaien’ met het kikkertje waar je de hoorn op legt, en dat hij door te fluiten kan bellen met verre landen. Het grootste computersysteem van de VS, het telefoonnet, kan worden bediend met een fluittoon van precies 2600 hertz.

Steve Jobs

Engressia wordt een van de grondleggers van phreaking, zoals dit telefoonhacken wordt genoemd. Er ontstaat een netwerk van gelijkgestemden die – gratis, uiteraard – via de telefoon communiceren.

Joe Engressia

“Elke nacht zit hij als een blinde spin in zijn kleine appartement, terwijl hij berichten ontvangt uit elke uithoek van zijn web”, schrijft een journalist in 1971 over Engressia. Computernerds breiden het netwerk in de jaren zeventig uit door geavanceerde systemen te bouwen rond Engressia’s fluittoonconcept. Zo ontwikkelen Steve Jobs en Steve Wozniak een zogeheten blue box: een apparaat dat een fluittoon van 2600 hertz produceert.

Joybubbles

Engressia blijft zijn hele leven onaangepast. Een vaste baan is aan hem niet besteed. Hij wil met rust worden gelaten en terug naar de kindertijd die hij, zo zegt hij, nooit heeft gehad. In 1988 verklaart hij zichzelf kind: vijf jaar oud wil hij de rest van zijn leven blijven. Hij omringt zichzelf met speelgoed en pluche beesten. In die staat is hij gelukkig: drie jaar later verandert hij zijn naam officieel Joybubbles.

Zes andere kleurrijke kopstukken uit de cyberhistorie vind je in KIJK 11/2016, in de winkel vanaf 20 oktober tot en met 16 november.

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth Sparks

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen