Autonoom schip Mayflower uitgevaren

Laurien Onderwater

18 June 2021 12:00

IBM Mayflower

IBM’s Mayflower Autonomous Ship (MAS400) heeft de werf van Plymouth verlaten en zich op internationale wateren begeven.

Het Mayflower Autonomous Ship (MAS) is genoemd naar de Britse Mayflower, een schip dat in 1620 met 120 kolonisten aan boord de overtocht maakt naar Amerika. Het Brits-Amerikaans robotschip heeft een compleet andere functie. Het gaat biologisch onderzoek doen naar de oceanen. Dat doet MAS door autonoom metingen te verrichten op de oceaan om op die manier een beter beeld te krijgen van zaken als microplasticvervuiling, aardopwarming, zeespiegelstijging en de biodiversiteit.

Vorig jaar voltooide het autonome schip een reeks proefvaarten. Met succes, want nu is het klaar voor het echte werk. Mayflower is begonnen aan haar tocht over de Atlantische Oceaan. Een reis die twee tot drie weken gaat duren.

Lees ook:

Mayflower
De Mayflower Autonomous Ship. © IBM

Geen bemanning

Dat doet MAS, zoals de naam al vermoedt, zonder kapitein of bemanning én zonder hulp van fossiele brandstoffen. Het schip, een trimaran van 15 meer lang en 6,2 meter breed, vaart op een combinatie van wind- en zonne-energie. Het project is een samenwerking tussen IBM en ProMare; de non-profitorganisatie voor oceaanonderzoek die de wetenschappelijke studies zal coördineren. De twee partijen kregen hulp van een wereldwijd consortium van partners onder wie Thales, Nvidia, de Universiteit van Plymouth en Aluship.

De kunstmatig intelligente kapitein van het schip beschikt over verschillende navigatiemiddelen, zes slimme camera’s, meer dan 30 ingebouwde sensoren en minimaal vier boordcomputers. Het door zonne-energie aangedreven hybride elektrische voortstuwingssysteem van MAS bestaat uit elektromotoren van 20 kW die hun power halen uit banken van lithium-ijzerfosfaatbatterijen. De topsnelheid van de Mayflower ligt rond de 10 knopen (18,5 km/u).

In onderstaand filmpje wordt de reis van de Mayflower besproken. Ook is er een livestream beschikbaar, zodat je de voortgang van het schip kunt volgen.

SPECS

Lengte15 meter
Breedte6,2 meter
Topsnelheid18,5 km/u
Gewicht4535 kilo
Laadvermogen700 kilo
AI-camera’s6
Sensors30+
Aandrijvinghybride elektrisch

Bronnen: IBM, New Atlas, BBC News

Beeld: IBM

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws