‘Mag mijn koptelefoon nog een tikkeltje harder?’

KIJK-redactie

16-09-2017 12:59:57

koptelefoon

Neem je je kind mee naar de bios? Dan ben je eigenlijk genoodzaakt de film in het Nederlands te kijken. Rolf Hut vindt dat jammer en bedenkt een oplossing.

Agnes, het kleine meisje uit de eerste Despicable me-film, heeft een apart plekje in mijn hart vanwege haar enthousiaste fluffy-uitroep. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen Agnes in de laatste film in plaats van “fluffy” opeens “zooo pluizig!!!” riep.

Tenenkrommend

Er zit zeven jaar tussen de eerste Despicable me-film en het huidige derde deel. Bij mij zit daar ook de geboorte van ons kind Luuk tussen. In 2010 keek ik de eerste film als kinderloze volwassen man. De derde film was een familie-uitje.

Met Luuk naar de film gaan is geweldig. Hij geniet van de visuele grappen, het verhaal en (vooral) de popcorn. Maar mijn tenen krommen zich elke keer als ik een bekende Nederlander herken in een door mij geliefd personage.

Eigenlijk wil ik dat Luuk de Nederlandse versie hoort en ik de Engelse. Dat kan technisch gezien geen probleem zijn. Op festivals was silent disco een tijdje populair. Bezoekers kregen een draadloze koptelefoon op die de muziek van de dj afspeelde. Het leukste zijn silent disco’s waarbij de helft van het publiek andere muziek hoort, zonder dat ze dat zelf weten. Denk je dat je samen uit je dak gaat op heavy metal, blijkt je danspartner naar gladde jazz te luisteren.

Koptelefoon op

Technisch is het geen probleem om zoiets ook in een bioscoopzaal te doen. Er zijn misschien mensen die het knallende geluidssysteem van de bioscoop gaan missen. Voor hen heb ik twee tegenargumenten. De huidige koptelefoons zijn zo goed dat je de bioscoopervaring er prima mee kunt benaderen. Als je echt wilt, kun je de knaleffecten nog steeds uit de subwoofers van de bioscoop laten komen. Ze gaan dwars door je koptelefoon heen; die filtert vooral hoge, schelle tonen.

Wat me op het tweede voordeel brengt. Als je toch een film gaat kijken in een zaal vol met kinderen is je eigen koptelefoon misschien helemaal niet zo’n slecht idee. Mag mijn koptelefoon nog een tikkeltje harder?

Deze column verscheen ook in KIJK 9/2017.

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Tech

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis