Mozilla vraagt hulp bij traceren aanbevelingen op YouTube

Astrid Kromhout

18 September 2020 15:00

computer algoritme

Mozilla vraagt YouTube-gebruikers aanbevelingen die leiden naar schadelijke content te rapporteren om het algoritme te doorgronden. 

De aanbevelingen die YouTube zijn bezoekers voorschotelt, kunnen leiden naar video’s met geweld, racisme of nepnieuws. Om het algoritme voor die suggesties te doorgronden, vraagt browsermaker Mozilla hulp van YouTube-gebruikers.

Lees ook:

Algoritme blijft mysterie

Het algoritme van YouTube kan gebruikers van het platform via de aanbevelingen naar schadelijke content leiden, ook als het filmpje dat ze bekeken daar geen aanleiding toe gaf. Video’s met geweld, racisme en samenzweringstheorieën bereiken daardoor een groot publiek, vaak van jonge leeftijd. Dit is een zorg omdat YouTube in de top drie staat van meest bezochte websites ter wereld.

Het platform kan dus met zijn zoeksuggesties een grote invloed uitoefenen op ons begrip van en kennis over de wereld, op onze mening en bijvoorbeeld ons kiesgedrag. Hoewel YouTube beterschap belooft, is het algoritme voor de buitenwereld nog steeds een mysterie.

Aanbevelingen rapporteren

Browsermaker Mozilla maakt zich al langer druk om de ondoorgrondelijke wegen waarop YouTube zijn bezoekers filmpjes presenteert. Nu vraagt het bedrijf aan de gebruikers zelf om te helpen bij het spoorzoeken naar het pad dat leidt tot de ongewenste beelden. Mozilla lanceert een nieuwe browser-extensie voor Chrome en Firefox, ’RegretsReporter’ genaamd.

De extensie registreert de tijd die bezoekers doorbrengen op YouTube en daarnaast kunnen mensen zelf actief verontrustende aanbevelingen rapporteren, inclusief het soort content dat daar aanleiding toe geeft. Dit alles gebeurt volstrekt anoniem, verzekert Mozilla. Het is daarbij wel belangrijk dat mensen hun surfgedrag niet wijzigen, benadrukt het bedrijf. Dit laatste blijft lastig te controleren.

Open source

In een blog zegt adjunct-directeur belangenbehartiging Ashley Boyd dat Mozilla deze gegevens gaat gebruiken om meer betrouwbare systemen te maken voor contentsuggesties. Mozilla doet dat, zegt ze, “samen met onderzoekers, journalisten, beleidsmakers en zelfs ingenieurs van YouTube zelf.” Alles wordt als open source gedeeld op internet, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Ook YouTube.

Bronnen: Mozilla, Engadget, The Verge

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws