Nieuw: onderhuidse opslag van medische gegevens

Eline Feenstra

19 December 2019 15:59

vaccinatie

Een kleurstof, tegelijk ingespoten met een vaccin, kan de medische gegevens en vaccinatiegeschiedenis van de patiënt opslaan.

Jaarlijks sterven er veel mensen aan ziekten die met vaccinaties voorkomen hadden kunnen worden. Deze cijfers kunnen oplopen tot 1,5 miljoen per jaar, met name in ontwikkelingslanden. Een van de oorzaken van dit probleem is de gebrekkige infrastructuur voor het opslaan van medische gegevens. Dit maakt dat het soms niet bekend is wie gevaccineerd zou moeten worden, maar hier zou nu een oplossing voor zijn bedacht.

Onderzoekers hebben het mogelijk gemaakt om de vaccinatiegeschiedenis van de patiënt vast te leggen met behulp van een kleurstof. Die wordt in een specifiek patroon onder de huid aangebracht, tegelijk met de vaccinatie. En hoewel de kleurstof met het blote hoog niet zichtbaar is, blijkt het toch bomvol informatie te zitten.

Lees ook:

Kwantumstippen

De stof bestaat uit nanokristallen, ook wel kwantumstippen genoemd, zo schrijven de onderzoekers in Science Translational Medicine. Dit zijn zeer kleine fluorescerende bolletjes van cadmiumselenide die onder meer het blauwe licht van LED kunnen omzetten in een warm-wit licht dat overeenkomt met dat van een gloeilamp. De stippen kunnen ten minste vijf jaar onder de huid blijven zitten, waar het bijna-infrarood (near-infrared) licht uitzendt dat kan worden gedetecteerd door een speciaal uitgeruste smartphone.

De stippen hebben een diameter van zo’n 4 nanometer, maar zijn ingekapseld in biocompatibele microdeeltjes die bollen vormen met een diameter van ongeveer 20 micron. Deze inkapseling zorgt ervoor dat de kleurstof na injectie op z’n plaats blijft. De injectie zelf kan met een micronaaldenpleister geleverd worden in plaats van een gewone naald. Dergelijke pleisters worden nu ontwikkeld om vaccins voor mazelen, rodehond en andere ziekten te leveren, en de onderzoekers toonden aan dat hun kleurstof gemakkelijk in deze pleisters kon worden opgenomen. Wanneer de pleister is aangebracht op de huid, lost een deel van de 1,5 millimeter micronaalden op, waardoor de vloeistof binnen twee minuten aan het lichaam vrijgegeven wordt.

Patronen

Het inladen van de microdeeltjes op selectieve wijze in de micronaalden creëert een specifiek patroon. Hierbij corresponderen verschillende patronen met verschillende typen vaccinaties. De onderzoekers testten deze vaccinatiestrategie ook bij ratten, met behulp van micronaaldpleisters die de kwantumstippen leverden samen met een poliovaccin. Ze ontdekten dat die ratten een immuunrespons genereerden die vergelijkbaar was met de respons van ratten die een normaal poliovaccin ontvingen.

Volgens de onderzoekers biedt deze techniek de mogelijkheid om nieuwe mogelijkheden te creëren voor gegevensopslag en vaccintoepassingen om daarmee de medische zorg te kunnen verbeteren. Met name in ontwikkelingslanden kan deze onderhuidse onzichtbare aanpak een grote uitkomst bieden.

Bronnen: Science Translational Medicine, EurekAlert!

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws