‘Briljant: de OV-plu’

KIJK-redactie

27-01-2017 11:00:21

OV-plu

Je kent het wel: thuis liggen er tien paraplu’s, maar je hebt er nooit eentje bij je als het begint te gieten. Maker Rolf Hut heeft de oplossing.

Tussen Amsterdam en Utrecht begint het te spetteren. In Haarlem was het nog droog. “We hadden een plu mee moeten nemen”, mompel ik. “We kunnen straks een plu op Utrecht centraal kopen?” stelt mijn vrouw voor. “En die thuis in de doos gooien die al vol zit met plu’s die ik heb gekocht, omdat ik er eigenlijk eentje bij me had moeten hebben?” “Je zou een plu op het station moeten kunnen huren! Net als een fiets: de OV-plu…” Ik val stil. Briljant. Ik kus haar op haar briljante voorhoofd.

OV-chipkaart

Zou het niet geweldig zijn om, net als een OV-fiets, bij aankomst op een treinstation met je OV-chipkaart even een paraplu te kunnen halen? Met een RFID-chip in het handvat van de paraplu kan dit zonder veel aanpassingen een onderdeel worden van het OV-fietssysteem. De OV-plu lever je dan gewoon weer in als je werkdag, je zakelijke afspraak, je date of je concert is afgelopen en je de trein terug naar huis neemt. Nooit meer met een natte paraplu in de trein zitten. Nooit meer een plu in de trein laten liggen. En nooit meer: “We hadden een plu mee moeten nemen.”

Daar heb ik makkelijk een euro per keer voor over. Ik vind het zelfs redelijk als er 20 euro wordt afgeschreven als ik de plu niet binnen 24 uur terugbreng. Ik moet natuurlijk wel een kapotte plu, net als een kapotte OV-fiets, kosteloos kunnen omruilen. Op alle grote stations zit al een OV-fietspunt. De fietsenmakers die daar werken, kunnen best ook kapotte plu’s in ontvangst nemen.

Verrijdbaar kledingrek

Nog in de trein naar Utrecht begin ik een machine te tekenen die op commando een plu geeft; een beetje als een colablikjesmachine. Mijn vrouw trekt haar wenkbrauw op: “Hang die plu’s gewoon aan een verrijdbaar kledingrek. Dat rek zet je bij mooi weer in opslag. Als het regent, hebben de fietsverhuurders het minder druk. Een van hen rijdt het rek naar de ingang van het station en verhuurt de paraplu’s. Op zo’n rek kunnen teruggebrachte paraplu’s ook nog eens makkelijk drogen.”Je snapt denk ik wel waarom ik met haar ben getrouwd?

Rolf Hut vraagt zich elke maand in een KIJK-column af waarom een bepaald ding nog niet bestaat. Deze column verscheen in KIJK 1/2017Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen