Robothond Spot assisteert Amerikaanse politie

Laurien Onderwater

26 November 2019 14:59

robothond

Agenten hebben allang K9-honden en robots die hen helpen hun werk te doen. En nu krijgt de politie steun van een robothond.

De Massachusetts State Police (MSP) heeft stilletjes Boston Dynamics’ vierbenige robot getest, valt in documenten te lezen die zijn verkregen door de American Civil Liberties Union (ACLU) of Massachusetts.

Lees ook:

Explosievenopruimingsdienst

Sinds september is de robothond te koop. Boston Dynamics maakt het zijn potentiële klanten echter niet makkelijk. Als je als bedrijf de robot wil kopen, moet je “ofwel een overtuigende toepassing hebben of over een ontwikkelteam beschikken waarvan wij geloven dat het iets heel interessants kan doen met de robot”, aldus Michael Perry, werkzaam bij Boston Dynamics. Het bedrijf moet wel kieskeurig zijn, want het aantal Spots is schaars.

Een overtuigende toepassing is volgens de MSP assistentie verlenen aan de explosievenopruimingsdienst. Van augustus tot november dit jaar zou de EOD Spot-robots in bruikleen hebben en zijn ze voor minstens twee incidenten ingezet, hoewel niet duidelijk is wat voor incidenten dat zijn geweest. Het is ook onduidelijk of de robots werden bediend door iemand en in hoeverre ze autonoom mochten handelen.

Wetshandhaving

Tegen radiostation WBUR, die als een van de eerste de documenten via de ACLU in handen kreeg, zei een MSP-woordvoerder: “Robottechnologie is een waardevol instrument voor wetshandhaving, omdat je ze in kunt zetten voor potentieel gevaarlijke situaties in de omgeving.”

Het is overigens niet de bedoeling dat de vierbenige bot wordt uitgerust met wapens, verzekerde Michael Perry, vice-president Boston Dynamics voor bedrijfsontwikkeling, aan WBUR. Dus mensen die al Black Mirror-scenario’s begonnen te vrezen, kunnen opgelucht ademhalen.

Bronnen: WBUR, CNET, Gizmodo

Beeld: MA State Police

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes