Robotje houdt astronauten in de gaten

Naomi Vreeburg

19-07-2017 13:00:54

robotje

De camera-drone van Japanse makelij die in het ISS zweeft, is één bonk schattigheid.

Koediekoe, de Internall Bal Camera of – zoals zijn matties hem mogen noemen – Int-Ball is cute! Deze drone houdt astronauten sinds 4 juni 2017 gezelschap in het ISS en fotografeert en filmt het ruimtestation. En onlangs zijn de eerste beelden, gemaakt door het robotje, vrijgegeven.

3D-printer

De Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) is het brein achter Int-Ball. De moeder van het 15 centimeter grote robotje is een 3D-printer. Zij rustte de drone niet alleen uit met 12 propellers, maar ook met actuatoren, sensoren en elektromagnetische remmen om hem autonoom te laten oriënteren in de ruimte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ondanks zijn zelfstandigheid, kunnen onderzoekers op aarde de drone ook besturen. Het robotje stelt wetenschappers daarmee in staat vanaf de grond experimenten te volgen. Verder neemt Int-Ball werk uit handen van de astronauten, die nu nog aardig wat tijd kwijt zijn aan het fotograferen en filmen van hun projecten.

En zeg nu zelf: zo’n robotje is geen vervelend gezelschap.

Bronnen: The Verge, Gizmodo

Beeld: NASA/JAXA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?