Spotify maakt playlist voor je huisdier

Karlijn Klei

18-01-2020 09:30:59

playlist

Op basis van jouw luistergewoonten en de karaktertrekjes van je viervoeter, belooft het muziekplatform een playlist te maken waar jullie samen van kunnen genieten.

Is jouw huisdier het ook zat om keer op keer gedwongen naar jouw lievelingsnummers te luisteren? Nee? Mijn kat ook niet. Tóch zag Spotify hier een markt in. Afgelopen week lanceerde de muziekaanbieder Pet Playlist, een playlist-generator die op basis van jouw favoriete deuntjes én het karakter van je huisdier een rits passende deuntjes voor beide bij elkaar zoekt. Waarom staan goudvissen, tarantula’s en slangen niet op de lijst? ‘Omdat ze geen oren hebben.’ Touché Spotify, touché.

Lees ook:

Huisdiermuziek

Of je nou een hond, kat, vogel, hyperactieve leguaan of luie hamster hebt, Spotify belooft een playlist in elkaar te knutselen waar jullie beiden van kunnen genieten. Dat doet de muziekaanbieder aan de hand van een aantal vragen over de persoonlijkheid van het beestje. Voor een rustige, verlegen hond, rolt er zo een andere lijst uit, dan voor een energieke, nieuwsgierige vogel.

Het is overigens niet de eerste keer dat het van oorsprong Zweedse Spotify zich waagt aan een bijzondere playlist-generator. Zo ontwikkelde het in 2018 met DNA-database Ancestry een die deuntjes bij elkaar zoekt op basis van je genetische roots.

Aan de hand van een aantal vragen over het karakter van je huisdier, knutselt Spotify een geschikte playlist in elkaar. © Spotify

Succes?

“Hoewel muziek voor huisdieren geen exacte wetenschap is”, is te lezen in de FAQ van Pet Playlist, “hebben we experts in de huisdierindustrie geraadpleegd om de beste benadering te krijgen van wat voor onze dieren werkt.”  

De generator lijkt nummers te kiezen die de gebruiker regelmatig luistert en dat te variëren aan de hand van de karaktereigenschappen – energiek, rustig, enzovoort – die je voor je dierlijke huisgenoot invulde. Overigens voegde Spotify er voor de playlist van mijn 3-jarige, zwarte kat, ook een aantal ogenschijnlijk willekeurige nummers toe met ‘cat’ in de titel zoals Stray Cat Blues van The Rolling Stones.

Dus werkt het? Ja en nee. Vermoedelijk is de generator meer een soort reclamestunt om de aandacht te grijpen en zo de concurrentie, die in essentie precies hetzelfde doet, voor te blijven. Ik kon de playlist wel waarderen, maar mijn kat lijkt minder onder de indruk. Maar ja, die is dan ook in weinig anders geïnteresseerd dan zijn voederbak.

Bronnen: Pet Playlist/Spotify, The Verge, Futurism

Beeld: SpotifyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws