Deze struisvogelrobot houdt zichzelf in balans

Laurien Onderwater

03-05-2017 16:00:30

struisvogelrobot

Deze kleine robot heeft geen sensors of computers nodig om met beide benen op de grond te blijven staan.

Robots zijn er in allerlei vormen en maten en met 2, 4, 6 of 8 poten. Om die bots in balans te houden, zijn er sensors of gyroscopen nodig, want anders valt het arme ding om. Maar dat is niet het geval bij deze tweepotige robot – die wel wat wegheeft van een struisvogel.

Reactieve veerkracht

De struisvogelrobot – officieel de Planar Elliptical Runner (PER) genaamd – heeft een motor die de benen in een elliptische beweging aandrijft. Dankzij deze ingebouwde stabiliteit kan PAR tot 16 kilometer per uur rennen. Was de robot op mensengrootte gebouwd, dan had hij zelfs snelheden tot 48 kilometer per uur kunnen halen.

De vorm van de bot draagt nog verder bij aan z’n stabiliteit. Zo hebben de poten ‘reactieve veerkracht’, wat ervoor zorgt dat bij weerstand de benen juist extra kracht zetten om door te duwen en het achterste been de sprint stabiliseert.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Handig

Dat de tweebenige robot zichzelf in balans houdt, maakt hem een stuk efficiënter. Volgens de makers van PAR zijn robots met benen vooral handig op plaatsen waar je de aanwezigheid van mensen wilt hebben, maar waar het te gevaarlijk of duur is om ze er daadwerkelijk naartoe te sturen. En dan komt deze struisvogelbot heel goed van pas.

Bronnen: Engadget, MIT Technology Review

Beeld: IHMCPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes