‘Supercar op waterstof komt eraan’

Naomi Vreeburg

18 July 2020 08:59

waterstof

Als alles volgens plan verloopt, maken we in augustus kennis met Hyperion XP-1: een sportwagen die rijdt op waterstof.

Het in Californië gevestigde bedrijf Hyperion houdt de gemoederen flink bezig in de autowereld. Het belooft volgende maand namelijk een supercar te onthullen die luistert naar de naam Hyperion XP-1. Opzich klinkt dit natuurlijk niet heel bijzonder, zij het niet dat de wagen waterstoftechniek aan boord zal hebben.

Lees ook:

Meerdere supercars

Net zo mysterieus als de foto’s die Hyperion deelt, is de informatie die de start-up loslaat. Of beter gezegd: niet loslaat. Het enige wat het bedrijf, dat sinds 2011 bestaat, laat weten is dat het gaat om een waterstofauto die met de hulp van NASA – en daarmee de blijkbaar nodige ruimtevaarttechnieken – is ontwikkeld.

Hyperion is niet de eerste fabrikant die een sportwagen op waterstof probeert te produceren. In 2008 maakten we al kennis met de Scorpioen, een supercar die op een mix van benzine en waterstof liep. Hier hebben we niets meer van gehoord. In 2018 presenteerde de Italiaanse bouwer Pininfarina verder een productversie van de H2 Speed en dit jaar presenteerde het Duitse supercarbedrijf Gumpers de Nathalie, met een brandstofcel die methanol omzet in waterstof.

Elektrisch vs waterstof

Elektrische auto’s schieten overigens als paddenstoelen de grond uit en zijn niet meer weg te denken uit ons verkeer. Het lijkt alsof de waterstofauto het tegen deze wagens gaat afleggen. Maar is dat ook zo? Je leest het in ons septembernummer!

Bronnen: New Atlas, Autoblog.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws