Tool verwijdert mensen op webcambeelden

Laurien Onderwater

25 February 2020 15:59

webcambeelden

Deze applicatie wist mensen in realtime van camerabeelden en voorkomt zo dat hackers je via je webcam kunnen bespioneren.

Toen KIJK 12/2018 bij onze trouwe abonnees op de deurmat viel, was er een cadeautje mee geseald: een gratis webcamcover. Super handig, want met zo’n cover voorkom je dat hackers via je smartphone- of laptopcamera kunnen zien wat je aan het doen bent. Voor degenen die hem niet in huis hebben, komt Jason Mayes met een alternatieve – en ietwat omslachtige – methode om pottenkijkers buiten de deur te houden. Hij ontwikkelde een neuraal netwerk dat mensen op webcambeelden herkent en vervolgens wegpoetst.

Lees ook:

Smoelen wegpoetsen

Mayes is web ontwikkelaar bij Google. Voor zijn Disappearing-People-tool maakte hij gebruik van JavaScript en TensorFlow, de gratis opensource-softwarebibliotheek van Google. Hij creëerde een neuraal netwerk dat mensen kan herkennen die op live webcambeelden zijn te zien.

Voordat hij aan die klus begint, heeft het netwerk al uitgebreid de ruimte waarop de webcam is gericht, vastgelegd. Dit vormt de achtergrond die het algoritme vervolgens laat zien als er wél mensen in beeld zijn.

Post-it

Mayes testte in bovenstaand filmpje zijn neurale netwerk. Wel zegt hij erbij dat het resultaat nog niet optimaal is. Maar naarmate het neurale netwerk van de tool slimmer en beter wordt, worden de resultaten dat ook.

Je kunt testversies van de tool downloaden op het softwareplatform GitHub. Mocht je dit te veel moeite vinden, dan kun je altijd nog altijd voor de low-tech-oplossing gaan en naar een post-itje grijpen.

Bronnen: GitHub, Gizmodo

Beeld: Jason Mayes

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws