Driemaal net echt: machine learning

KIJK-redactie

07 May 2020 11:59

voice cloning

Machine learning wordt vaker ingezet om dingen te maken die echt lijken, maar het niet zijn. Zoals in deze drie gevallen.

1) Fake-face

voice cloning

Alle menselijke gezichten die je op This-PersonDoes-NotExist.com ziet, bestaan niet echt. Ze zijn gegenereerd met dezelfde techniek die voor deepfake-video’s wordt gebruikt. Het model achter de website heeft zoveel gezichten bestudeerd dat het precies weet hoe ze eruit moeten zien. En bouwt met die kennis nieuwe nepgezichten.

2) Popster-porno

voice cloning

Video’s waarbij het gezicht van een acteur vervangen is door een gezicht van iemand anders noem je deepfakes. Deepfake-technologie als de gratis tool FakeApp werkt met behulp van generative adverserial networks (GAN’s). Dat zijn softwaremodellen die beelden bestuderen en die kennis gebruiken om nieuwe, soortgelijke beelden te genereren.

Fopnieuws

voice cloning

Afgezien van de koppen boven de artikelen is alles wat je op This-ArticleDoes-NotExist.com leest fake. De kunstmatige intelligentie achter de website plukt ieder halfuur de belangrijkste headlines van de nieuwssites Reddit en Hacker News en verzint daar zelf een verhaal bij. Doorgaans gebruiken de mensen achter deze website die techniek om nepnieuws te bestuderen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Nepstemmen’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 22 mei in de schappen.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen