Wat veroorzaakt het ‘trillen’ van led-lampen?

André Kesseler

13 December 2015 13:00

Led-koplampen kunnen heftig trillen in je achteruitkijkspiegel. Hoe komt dat?

Er komen steeds meer auto’s op de weg die zijn uitgerust met led-koplampen en -remlichten. KIJK-lezer Niels Meulman viel daar iets aan op. “Wanneer zo’n auto achter me rijdt, zie ik deze verlichting in mijn achteruitkijkspiegel heftig trillen. Dit in tegenstelling tot normale verlichting. Blijkbaar heeft het met de leds te maken, maar hoe kan dit?”

Het trillen lijkt alleen op te treden bij auto’s die hun dagrijlampen aan hebben. Paul Brussee van lampenfabrikant Osram zegt hierover: “Wij denken dat de trillingen worden veroorzaakt door de zogenoemde PWM-werking van die leds. PWM  staat voor pulse-width modulation oftewel pulsbreedtemodulatie. Deze techniek zorgt ervoor dat de leds worden gedimd door ze heel snel in- en uit te schakelen. Dit gebeurt met een frequentie van 80 tot 100 keer per seconde en onze ogen registreren dat in sommige gevallen.”

Je kunt de trillingen af en toe ook zien in de led-achter/remlichten van een auto. Die worden normaal gesproken met PWM gedimd om als achterlicht te dienen. De leds branden dan op 50 procent en gaan pas naar 100 procent als de rem wordt ingetrapt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 11/2015, die je nog online kunt bestellen!


Meer Artikelen