Wetenschappers creëren mini-David

Laurien Onderwater

24-12-2019 10:59:00

David van Michelangelo

Altijd al een replica van David van Michelangelo in huis gewild, maar geen plek voor? Onderzoekers in Zürich hebben een miniatuurversie van het beeldhouwwerk geprint.

Zo rond Kerst zijn wetenschappers na een jaar lang serieus onderzoek te hebben verricht ook wel toe aan een verzetje. En dan komen ze met creatieve en ietwat luchtige ideeën op de proppen. Zo maakten Britse wetenschappers van het National Physical Laboratory twee jaar geleden ’s werelds kleinste kerstkaart, waarvan er maar liefst 200 miljoen op een postzegel passen. En ook van de Mona Lisa is een miniatuurversie gemaakt: het schilderijtje is 100 nanometer groot.

Dit jaar doen onderzoekers van de ETH Zürich ook een gooi naar een record. Ze maakten een mini-exemplaar van het bekendste beeldhouwwerk ter wereld: de David van Michelangelo.

Lees ook:

Replica

Met een lengte van 5,17 meter en een gewicht van 5660 kilo is het marmeren standbeeld van Michelangelo een imposante verschijning. Dat kun je van het koperen beeldje van de Zwitserse wetenschappers niet zeggen. De holle replica is 1 millimeter hoog en weegt 12 microgram. Het team creëerde David met de 3D-printer en maakte hierbij gebruik van een speciale methode.

De printtechnologie berust op een minuscule pipet met een 300 nanometer brede opening die is gekoppeld aan een hefboompje. Dat zorgt ervoor dat de pipet beetje bij beetje koperionen in oplossing afzet op een geleidend substraat. Zodra de metaalionen met dat oppervlak in contact komen, veranderen ze in vaste atomen.

Als de opening tussen oppervlak en pipet eenmaal is gevuld met de vaste koperatomen, beweegt de pipet naar de volgende positie om daar een koperafzetting te maken. Dit wordt herhaald totdat er een verkoperd object ontstaat.

Precisiewerkje

Het team printten twee Davids: eentje van 1 millimeter hoog en een van 0,1 mm. Het grotere exemplaar kostte maar liefst dertig uur om te printen, voor de tien keer kleinere versie waren slechts twintig minuten nodig, maar deze mist wel een aantal details.

Hartstikke leuk, zo’n millimeter hoge David van Michelangelo, maar was dit kunstje dan puur voor de lol? Nee, dat dan ook weer niet. De Zwitserse onderzoekers denken dat de printtechnologie ook nut heeft voor de fabricage en reparatie van micro-elektronica – beide klussen die veel precisie vereisen.

Bronnen: ETH Zurich, New Atlas

Beeld: ETH Zurich/Exaddon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws