Picture Perfect: rondje van het ISS

Laurien Onderwater

09 november 2020 09:00

ruimtestation ISS

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: het ISS ‘scheert’ langs de maan.

Op 2 november was het precies twintig jaar geleden dat het internationale ruimtestation ISS permanent werd bewoond. Aan een Amerikaanse en twee Russische astronauten de grote eer. Sindsdien is het station talloze keren op de foto gezet, en ook wij hebben er meer dan eens aandacht aan besteed. Maar geef ons eens ongelijk:

ISS voorbij de maan
Het ISS ‘hangt’ op een hoogte van zo’n 400 kilometer en daar trekt de zwaartekracht het inderdaad nog steeds richting de aarde. Daarom heeft het een snelheid van 27.600 kilometer per uur nodig, zodat het als het ware steeds voorbij de aarde valt. Met die snelheid heeft het ruimtestation slechts 90 minuten nodig om een rondje om de aarde te maken.

Lees ook:

Zee der rust

Je hebt geen telescoop nodig om het ISS ’s nachts voorbij te zien sjezen. Maar met een goede telescoop kun je wel dit soort opmerkelijke details zien. Derek Demeter maakte deze plaat van het ruimtestation op 3 november tijdens een afnemende maan.

Maar op de momentopname is nóg een menselijke prestatie zichtbaar. Ongeveer 400.000 kilometer verderop ligt de landingsplaats van maanlander Eagle (Apollo 11-missie) in de Mare Tranquillitatis, rechts van het ISS.

Bron: APOD/NASA

Beeld: Derek Demeter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Foto's