Ingrediënten uit de homeopathie-medicijnkast

KIJK-redactie

03 October 2019 15:59

homeopathie

In zijn blog ‘De ondraaglijke belachelijkheid van de homeopathie’ opende scepticus Jan Willem Nienhuys de medicijnkast van de homeopathie en trof daar vreemde ingrediënten aan. 

Nutteloos, misleidend en soms zelfs gevaarlijk: zo omschrijven critici de alternatieve geneeswijze homeopathie. Terwijl de druk toeneemt om het maar helemaal af te schaffen, blijft homeopathie onder gebruikers ongekend populair. En in de medicijnkast van de homeopathie staan een paar vreemd klinkende goedjes. Vijf voorbeelden:

  1. Vaginaal ultrageluid. De homeopathie-website Helios heeft dit in tabletvorm verkocht. Hoe het werkt, staat er niet bij.
  2. De regenboog. Het kan dus schijnbaar, de regenboog in een flesje. Al is niet duidelijk hoe homeopaten hem erin weten te krijgen.
  3. Noordpoolmagnetisme. Voor wie het koud heeft. De vraag is of een homeopaat de flesjes ter plekke ‘vult’.
  4. Jetlag. Opnieuw een raadselachtig ingrediënt, maar het is wel te raden waartegen het helpt.
  5. Zwarte gaten. Veel exotischer en buitenaardser dan dit kan een homeopatisch middel niet worden.

Dit lijstje uit het artikel ‘Onverdunde misleiding’ was te vinden in KIJK 4/2018. Wil je het hele stuk lezen? De editie is hier nog te bestellen.

Tekst: Ronald Veldhuizen

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Artikelen