Hyper van de pieper

KIJK-redactie

09-08-2012 13:00:36

7 miljoen ton piepers leveren de vaderlandse akkers op. Maar ‘rijstland’ China produceert er ruim tien keer zoveel. En wil meer. Want de aardappel is hét middel om een planeet te voeden die steeds voller, droger en warmer wordt.

Rond deze tijd van het jaar begint de aardappeloogst. Ongeveer 7 miljoen ton wordt er dan uit de akkers gehaald. Voor de helft zijn dat consumptieaardappelen, bestemd voor de ‘verse markt’ en voor friet en chips. De andere helft bestaat uit fabrieksaardappelen (waaraan op industriële wijze zetmeel wordt onttrokken) en zogenoemde pootaardappelen, die elk voorjaar in de grond worden gestopt en waaruit vervolgens aardappelplanten groeien.

Die 7 miljoen ton Nederlandse aardappelen komen van 175.000 hectare landbouwgrond. Wereldwijd bedraagt het totale areaal aan aardappelvelden 20 miljoen hectare. Dat getal is al jaren stabiel, maar de ‘aardappelzone’ verschuift: terwijl de productie in een traditioneel aardappelgebied als Oost-Europa terugloopt, neemt hij toe in de ontwikkelingslanden, onder andere in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Ook een ‘rijstland’ als China voert de aardappelteelt enorm op. Want de pieper mag dan een suf en ouderwets imago hebben, voor de toekomst van de mensheid wordt hij steeds belangrijker en actueler.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 10/2012, in de winkel van 24 augustus tot en met 20 september.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: Dag Endersen/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis