Aardkracht voor het grijpen

Marysa van den Berg

16-07-2012 13:00:25

De aarde is een onuitputtelijke en schone krachtbron. Maar hoe kunnen we die energie het beste naar boven halen?

In de Amerikaanse staat Oregon gaat komende zomer een ambitieus project van start. Dan wordt 90 miljoen liter water onder hoge druk in de Newberry Volcano gepompt. Een eindje verderop moet dat water, dat inmiddels in gloeiend hete stoom is veranderd, via een ander boorgat met kracht naar boven komen. Verloopt de aankomende test met de nieuwe techniek goed, dan kan er binnen tien jaar een centrale worden neegezet die de stoom gebruikt om via turbines elektriciteit op te wekken. De rest van het warme water is dan ideaal om omliggende steden te verwarmen.

Ideaal is geothermische energie zeker. Deze vorm van energie is goedkoop en schoon, zonder dat we afhankelijk zijn van een stevig briesje of voldoende zonuren, en zonder dat het de plaatselijke bevolking nachtmerries bezorgt over nucleaire rampen of fatale aardbevingen door diepere gasboringen.

Op dit moment staat er op aarde meer dan 10.000 megawatt aan geothermische capaciteit geïnstalleerd, vergelijkbaar met ruim tien grote kolencentrales. Tot nu toe is die capaciteit grotendeels beperkt tot vulkanische gebieden. Maar met nieuwe, veelbelovende technieken kan aardwarmte werkelijk overal vandaan worden gehaald. Hoe gaat dat in zijn werk?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 9/2012, in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Beeld: Lydur Skulason/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen