‘Als zelfverklaard nerd ben ik groot The big bang theory-fan’

VB

06-06-2012 09:00:07

Vivianne 2011

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik met enige regelmaat overloop van enthousiasme. Dan sta ik als een puppy te trappelen, praat ik op hoge snelheid en dito toon en bewegen mijn armen mee om mijn woorden kracht bij te zetten.

Welnu, dit is zo’n moment. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met het aanprijzen van KIJK 7/2012! Mán, wat een hoop krenten zitten er in deze pap! Ein-de-lijk het langverwachte interview met de wetenschappelijk adviseur van de razend populaire sitcom The big bang theory: David Saltzberg. Als zelfverklaard nerd ben ik groot fan van die serie. Alles wat er aan wetenschap voorbij komt, klopt. En daar is Saltzberg verantwoordelijk voor. KIJK sprak deze verstrooide professor via Skype. Ik zou hier graag wat oneliners van mijn favoriete personage Sheldon Cooper (Jim Parsons) aanhalen, maar dat kan niet want we moeten méér krenten vissen!

Volgende: we zitten midden in de Maand van het Spannende Boek. Nu zijn we doorgaans bij KIJK niet zo van de fictie, maar het thema van dit jaar ging al snel met onze wetenschapsfantasie aan de haal: het kwaad in jezelf. Ja, hoe zit dat eigenlijk: schuilt er in ons allen iets duisters? Klaar om te ontluiken bij dat ene druppeltje dat de agressie-emmer deed overlopen? Psycholoog Iris Dijkstra beet zich vast in de materie.

En dóór, naar pagina 43 om precies te zijn, want daar begint de KIJK Ruimtevaartspecial. Van nu tot het jaar 3012: wat staat ons in dit space-millennium zoal te wachten? Mijn favoriete mijlpaal: 2023. Dan landen de eerste vier mensen op Mars. Althans, als het aan ondernemer Bas Lansdorp van Mars One ligt. Ik heb zijn bizarre plan vanaf de tekentafel gevolgd en ik moet zeggen: ik geloof er wel in. Als iemand een bemande Marsmissie op zo’n korte termijn voor elkaar krijgt, dan is het deze jonge pitbull. En met dat geloof bevind ik me in goed gezelschap. Als ambassadeur van Mars One laat Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft weten: “Dit project lijkt mij de enige manier om dromen van menselijke expansie in de ruimte waar te maken”. Saillant detail: het wordt dan wel een enkeltje Mars…

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar