Hoe Facebook ons depressief maakt

KIJK-redactie

2013-04-30 09:00:19

Facebook maakt ongelukkig

Op sociale netwerksites als Facebook zien we waar onze vrienden zich mee bezig houden. En daar worden we niet gelukkiger van, zo blijkt uit onderzoek.

Het zien van andermans voorspoed via sociale media kan mensen ongelukkig en depressief maken. Dat ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse Stanford-universiteit. In hun studie Misery has more company than people think schrijven ze dat we altijd gelukkiger willen zijn dan anderen; dat zit nu eenmaal in onze aard. Maar sociale media maken dit moeilijker. Het zien van leuke foto’s en berichten van anderen geeft ons het gevoel dat onze digitale vrienden het beter voor elkaar hebben dan wij.

De onderzoekers vroegen 140 studenten naar positieve en negatieve gebeurtenissen in hun leven en in die van hun leeftijdgenoten. Vervolgens moesten ze aangeven hoe gelukkig zij dachten dat anderen waren.

Wat bleek? Hoe gelukkiger iemand zijn of haar leeftijdgenoten schatte, des te ongelukkiger en eenzamer hij/zij zichzelf voelde. De wetenschappers concludeerden dat sociale media een scheef beeld van de werkelijkheid geven. Positieve gebeurtenissen worden massaal gedeeld via Facebook, maar negatieve gebeurtenissen veel minder.

Uit een tweede onderzoek bleek dat mensen 40 procent van hun negatieve ervaringen voor zichzelf houden en positieve ervaringen vrijwel allemaal met vrienden delen. Een goed voorbeeld hiervan: ouders die alleen maar leuke foto’s en berichten over hun kinderen posten. Op deze manier wekken ze de indruk dat het hebben van kinderen helemaal niet zwaar is, waar andere ouders dan weer depressief van kunnen worden. De leukere versie van andermans leven zien, kan je eigen leven dus behoorlijk in de weg zitten.

Dit is een fragment van het artikel ‘(A)sociale media. 5 risico’s (én pluspunten) van sociale netwerksites’, te vinden in KIJK 6/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 3 tot en met 30 mei.

Beeld: Laszlito/Shop AroundPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde