Wat als… Nederland zelfvoorzienend wordt?

KIJK-redactie

08 December 2013 16:00

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Deze keer: wat als Nederland helemaal zelfvoorzienend zou moeten worden?

Dit is het achtuurjournaal van 13 december 2020. De overheid heeft besloten het bevriezen van de internationale handel naar aanleiding van de tweede financiële crisis voor onbepaalde tijd te verlengen. De noodwet blijft voorlopig van kracht en alle bedrijven zijn nog steeds tijdelijk genationaliseerd.

In Zuid-Limburg zal DSM zes nieuwe kolenmijnen openen om het dreigende energietekort te dekken. Een deel van de huidige werknemers wordt omgeschoold tot mijnwerker. Nedcar presenteert vandaag de nieuwe DAF Autarky, die volledig op aardgas rijdt. Ze worden geleverd in een oplage van tweehonderdduizend en gaan een ton per stuk kosten.

Vanwege de uitval van landbouwmachines en het gebrek aan nieuwe onderdelen gaat de overheid werklozen, studenten en huisvrouwen verplichten om in het oogst- en zaaiseizoen minstens twintig uur per week op de akkers van de Staatsboerderij te werken. Daarbij worden gratis noodcursussen ploegen en zeisen aangeboden. Elk gezin krijgt ook een poepdoos om de ontlasting op te vangen waarmee de akkers kunnen worden bemest, nu de boeren geen kunstmest meer voorradig hebben. Verder gaan naast fruit en brood nu ook chocola, thee, koffie en olijfolie op de bon.

De import en export vallen volledig stil en Nederland wordt zelfvoorzienend: het zou zomaar kunnen. Een complex handelsconflict, een diepe financiële crisis, een besmettelijke dierziekte of een grote natuurramp zorgen ervoor dat onze grenzen dichtgaan voor de internationale handel. De open vrije handelseconomie zal plaatsmaken voor een autarkie, een volledig zelfvoorzienende samenleving.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 1/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 13 december tot en met 8 januari.

Meer informatie:

Tekst: Abhinabha Tangerman

Beeldbewerking: Cornell Göksu


Meer Artikelen