7 beruchte bacteriën

KIJK-redactie

28-04-2014 13:00:16

MRSA

Toegegeven, bacteriën zijn lang niet altijd slecht nieuws voor de mens. Veel soorten zijn juist goed voor ons lichaam. Maar de volgende zeven soorten zullen de meeste mensen liever kwijt dan rijk zijn.

1. EHEC
Gevaarlijke stammen van deze E. coli-bacterie veroorzaken ernstige darmbloedingen die dodelijk kunnen zijn.

2. MRSA
Resistent tegen bijna alle antibiotica (zie ook het artikel ‘De antibiotica-apocalyps’ in KIJK 6/2014). Vooral gevaarlijk voor verzwakte ziekenhuispatiënten.

3. Salmonella
Komt voor in het darmstelsel van kippen. Kan vlees besmetten en mensen nare voedselinfecties bezorgen die gepaard gaan met koorts en diarree.

4. Shigella
Verwant aan Salmonella. Kan dysenterie veroorzaken en is daarmee een van de belangrijkste oorzaken van diarree wereldwijd.

5. Yersenia pestis
Veroorzaakte meerdere pestepidemieën waaronder de Zwarte Dood, die tussen 1348 en 1350 aan 75 à 200 miljoen mensen in Europa het leven kostte.

6. Vibrio cholerae
Leeft in oppervlaktewater. Scheidt een gifstof af die tot ernstige diarree leidt: cholera. Eist jaarlijks 120.000 levens, vooral van kinderen in ontwikkelingslanden.

7. Bacillus anthracis
Miltvuurbacterie die beroemdheid verwierf vanwege de poederbrieven die na de aanslagen van 11 september 2001 werden verstuurd. Daar zat deze bacterie in.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… bacteriën’, te vinden in KIJK 6/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 1 tot en met 27 mei 2014.

Meer informatie:

Tekst: Jop de Vrieze

Beeld: CDCPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar