Boek: De globaliseringsparadox

KIJK-redactie

2015-06-30 13:00:37

Dani Rodrik spreekt zich in het boek De globaliseringsparadox uit tegen een zo open mogelijke wereldeconomie.

Globalisering is goed en daarom moeten we streven naar een zo open mogelijke wereldeconomie. Dat is de gangbare opvatting onder economen en politici. Harvard-hoogleraar Dani Rodrik toont in De globaliseringsparadox echter aan dat dit onterecht is.

PrintHyperglobalisering werkt namelijk alleen als alle landen op hetzelfde bord schaken, met dezelfde regels en dezelfde scheidsrechter. Maar er zijn geen landen die hun nationale autoriteit hiervoor durven op te geven. Daarnaast: de landen die de afgelopen decennia niet blind op de globaliseringshype doken (India, Zuid-Korea en Japan), groeiden economisch het snelst.

Rodrik biedt een verfrissend en goed onderbouwd tegengeluid in een tijd waarin men overal mondiale economische beperkingen wil opheffen. En hij doet dat op zo’n duidelijke manier dat iedereen met middelbare-schooleconomie het begrijpt. Een aanrader!

Tekst: Tim van Ham


Meer Artikelen

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.