Boek: In naam van God

kijkmagazine

23-03-2015 13:00:14

In hoeverre hangen religie en geweld met elkaar samen? Dit poogt Karen Armstrong in het boek In naam van God te beantwoorden. 

De dag na de aanslag van moslimextremisten op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo arriveerde ons recensie-exemplaar van In naam van God. Heel toepasselijk, want in dit nieuwe boek behandelt godsdiensthistoricus Karen Armstrong in hoeverre religie en geweld met elkaar samenhangen. De eindconclusie zal niemand verbazen die Armstrong maar een beetje kent: nee, religie is niet de oorzaak van alle ellende in de wereld.

BOEK In naam van GodMaar In naam van God is allesbehalve een snel uit de mouw geschudde verdediging van het geloof: Armstrong pluist de hele wereldgeschiedenis uit, van Gilgamesj tot Al-Qaida, om te laten zien hoe ‘religieus’ geweld meestal toch vooral politieke wortels heeft.

Toegegeven, daarbij krijg je erg veel historische informatie op je afgevuurd, waarbij niet altijd helemaal duidelijk is welk punt precies wordt gemaakt. Ook zal de atheïstische lezer het gevoel bekruipen dat de toch zo genuanceerde Armstrong stiekem net iets te hard haar best doet om religie zoveel mogelijk vrij te pleiten. Dat laat echter onverlet dat we hier te maken hebben met een rijk en interessant boek, dat ook nog eens precies op het juiste moment uitkomt.

**** | 638 pagina’s | €29,90 (paperback) of  €19,99 (ebook) Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis