MOAB: de moeder aller bommen

kijkmagazine

19-09-2012 13:00:53

MOAB

Officieel staat GBU-43/B MOAB voor Massive Ordnance Air Blast Bomb. Maar hij kreeg al snel de bijnaam Mother of All Bombs.

Een MOAB veroorzaakte tijdens de test in maart 2003 de grootste conventionele (dus niet-nucleaire) explosie ooit. De bom was volgens de officiële lezing bedoeld om met zijn vernietigende drukgolf in één klap een heel gebied plat te kunnen gooien of in ondergrondse gangen dood en verderf te zaaien. Maar het lijkt erop dat hij voornamelijk tot doel had om de Iraakse leider Saddam Hoessein en zijn Republikeinse Garde angst aan te jagen.

Uiteindelijk werd de MOAB nooit ingezet. De dik 10 ton wegende bom, waar Amerika er naar schatting nog vijftien van in voorraad heeft, is schijnbaar toch niet zo praktisch.

Overigens ontwikkelden de Russen in navolging van de Amerikanen de FOAB (Father Of All Bombs), die nog eens vier keer krachtiger zou zijn.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… bommen’, te vinden in KIJK 11/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 21 september tot en met 18 oktober.

Meer informatie:

Beeld: U.S. Air ForcePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen