Wat als… het Zuiden de Burgeroorlog had gewonnen?

kijkmagazine

13-07-2012 14:15:42

In elke KIJK denken we een ‘wat als…’-scenario door. Deze keer: wat als het Zuiden de Amerikaanse Burgeroorlog had gewonnen en zich dus onafhankelijk van het Noorden had verklaard?

12 april 2011. In Amerika worden vandaag de presidentsverkiezingen gehouden, 150 jaar na het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog. Om de slachtoffers van die oorlog te eren, is 12 april sindsdien de dag waarop burgers elke vier jaar een nieuwe president mogen kiezen. Het is een traditie waar de Amerikanen in het noorden én het zuiden veel waarde aan hechten. In de Verenigde Staten woedt een spannende strijd tussen de Democraten en de Socialisten.

In de Confederate Staten is de strijd veel minder spannend. Twee Republikeinen strijden daar om de presidentsplek, met nagenoeg hetzelfde verkiezingsprogramma. Sowieso is het allang geen vraag meer of, maar welke, Republikein plaats zal nemen in het Witte Huis in Richmond. Sinds de zuidelijke staten de Amerikaanse Burgeroorlog wonnen en onafhankelijk werden van de noordelijke Unie, hebben er alleen maar Republikeinen aan het hoofd van de Confederatie gestaan. En dat zal dit jaar niet anders zijn.

Een overwinning van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), met daarop volgend hun onafhankelijkheid van het Noorden: het had zomaar gekund. Toegegeven, de noordelijke Unie was op papier duidelijk sterker dan de zuidelijke Confederatie. Hun leger bestond uit twee keer zoveel soldaten, ze hadden ruim 90 procent van de productie van vuurwapens in handen en het land beschikte over veel meer treinrails.

Toch bleek het Zuiden een geduchte tegenstander, zeker in de eerste twee jaar, en zeker in het oosten. Doordat de noordelijke Unie de Mississippi in handen had gekregen, werd de oorlog tussen noord en zuid uitgevochten ten westen en vooral ten oosten van de rivier (volg je het nog?). In het oosten werden de zuiderlingen pas bij de derde grote veldslag, bij Antietam, verslagen – en alleen omdat de Unie toevallig in het bezit was gekomen van de geheime aanvalsplannen van het zuiden. Bijna een jaar later, in juli 1863, werd de Slag bij Gettysburg gevochten. Deze veldslag staat bekend als de meest bloederige strijd in de Burgeroorlog.

Uiteindelijk winnen de noordelijke staten, maar het scheelde niet veel. Als de zuidelijke plannen in september 1862 niet op straat hadden gelegen, of als het toeval had gewild dat het noordelijke leger in Gettysburg werd verslagen, had dat zomaar de onafhankelijkheid van de Confederatie kunnen betekenen. Met alle gevolgen van dien…

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 9/2012, in de winkel van 27 juli tot en met 23 augustus.

Beeld: Darryl Moran/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis