Drie maffe ebola-complotten

KIJK-redactie

02-01-2016 12:50:11

ebola

Rond de ebola-epidemie van 2013-2015 zijn diverse spookverhalen opgedoken. KIJK licht er drie uit.

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. De recente ebolacrisis bijvoorbeeld was voer voor complotgelovigen. Drie opmerkelijke ebola-complotten op een rijtje.

Obama haalde ebola de VS binnen

Barack Obama ziet alleen maar de voordelen van ebola, zeggen zijn tegenstanders. Zo schreef een rechtse columnist dat de Amerikaanse president het virus opzettelijk binnen de landsgrenzen haalde om de VS op ‘zijn’ Afrika te laten lijken. (Obama’s vader was een Keniaan.)

Ebola kwam uit de lucht vallen

In een afgelegen deel van Sierra Leone is een vervloekt vliegtuig gecrasht. Het bracht ebola met zich mee en er is maar één oplossing: een stevig alcoholisch drankje op basis van kolanoten drinken. Het was een van de geruchten die Amara Bangura, een lokale radiopresentator, tijdens de epidemie in zijn programma’s ontkrachtte.

God haat homo’s

Midden in de ebolacrisis verkondigden christelijke geestelijken in Liberia dat ebola een straf van God was, vanwege de homo’s die in het land actief waren. Na deze uitspraken werden homo’s uit hun huizen verdreven en moesten ze onderduiken. Homoseksualiteit is strafbaar in Liberia.

Dit is een kader uit het artikel ‘Ebola bestaat niet!’ te vinden in KIJK 2/2016. Dit nummer ligt vanaf 21 januari tot en met 17 februari. 

Meer informatie:

Tekst: Ronald VeldhuizenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen