De Grote Complottheorie-Theorie

André Kesseler

11 November 2010 13:00

Sinds januari 2003 behandelden we in de rubriek Complot! elke maand een samenzweringstheorie: bijna honderd artikelen over moorden, verdwijningen, aliens, geheime genootschappen en andere vreemde zaken. Als afsluiting van de serie maken we de balans op.

Of het nu een Chileens mijnongeluk, een terroristische aanslag of zoiets onbenulligs als de twijfelachtige uitslag van een songfestival betreft, overal bestaan samenzweringstheorieën over. Acht jaar lang (om precies te zijn: sinds januari 2003) hebben we dit soort verhalen in de rubriek Complot! onder de loep genomen.

Maar na bijna honderd artikelen over moorden, verdwijningen, aliens, historische raadsels, schimmige clubjes en door het grootkapitaal doodgezwegen uitvindingen begint de koek op te raken. Of beter gezegd: bij elke ‘nieuwe’ samenzweringstheorie bekruipt ons het gevoel dat we het allemaal al eens eerder hebben gezien, en vaak ook beter.

Neem nu die zogenaamd door de Amerikanen veroorzaakte aardbeving die tot de ineenstorting van de Chileense mijn leidde. Het lijkt sterk op het verhaal dat opdook toen in januari van dit jaar Haïti door een catastrofale aardbeving werd getroffen. Ook die zou door een ‘seismisch wapen’ van de Amerikanen zijn veroorzaakt.

Maar al in maart 2007 schreven we in Complot! over HAARP, een enorme wetenschappelijke installatie in Alaska waarmee volgens samenzweringsdenkers natuurrampen teweeg kunnen worden gebracht. Kortom, het is tijd om er een punt achter te zetten. En om de balans op te maken van onze excursies in deze schemerwereld.

Dit is het eerste deel van een artikel uit KIJK 13/2010, in de winkel van 19 november tot en met 16 december. De tekst werd geschreven door Leo Polak en André Kesseler.

Meer informatie:


Meer Artikelen