Wat als… er drie seksen waren?

KIJK-redactie

13 March 2015 13:00

In tegenstelling tot sommige andere wezens, houden mensen het simpel met slechts twee seksen: een man en een vrouw. Maar wat als er nog een derde sekse, noem het een vrouwma, bestaat? Hoe zou dit geslacht zich voortplanten en wordt het geaccepteerd door de samenleving? 

Misha wordt er zo langzamerhand wanhopig van. Wie moest zhij nu toch kiezen: de stoere Daan met zijn spierballen of de lieftallige Eva met haar gouden lokken en volle lippen? Met Daan en zijn vrienden zou Misha regelmatig een fijn potje kunnen voetballen, met Eva daarentegen kun je gezellig urenlang door het winkelcentrum slenteren op zoek naar de mooiste broekrok.

Het is niet zomaar een beslissing; Misha’s hele leven zou erdoor worden bepaald. Zou zhij Daan kiezen, dan zou de droom om minister-president te worden wel erg lastig te verwezenlijken zijn. Niet wanneer zhij tegelijkertijd ook nog kinderen moest baren en het huishouden moest doen. En wat als een van hun kinderen net als zhijn zus de stofwisselingsziekte MELAS hebben? Daan ziet zhij het niet doen. Die is daar veel te macho voor. Eva dan maar? Haar zachte natuur en zorgzaamheid maken haar tot de ideale moeder. Pluspunt is dat Misha dan tenminste ook niet met een zwangere buik hoeft rond te lopen. Niets staat zhijn carrière dan meer in de weg.

Ja, zo moest het zijn! Misha gooit zhijn boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus en vrouma’s van de aarde’ aan de kant en maakt zich gereed voor het moeilijke gesprek met Daan. Inwendig voelt Misha zich opgelucht. De knoop is doorgehakt: zhij wordt man!​

Een mens die noch man noch vrouw is, een eigen set geslachtschromosomen bezit en zowel kinderen kan verwekken als krijgen. Zo’n derde sekse had zomaar ergens in de menselijke evolutie kunnen ontstaan. Kijk maar na de natuur. Het mierengeslacht Pogonomyrmex heeft twee soorten mannetjes. De koningin moet met beide varianten paren om de kolonie te laten voortbestaan: met het sperma van het ene type mannetje krijgt ze toekomstige werkers, met het sperma van het andere type krijgt ze toekomstige koninginnen.

Ook kieuwpootkreeftjes kennen drie smaken van geslachten: een mannelijke en twee vrouwelijke. Het trilhaardiertje Tetrahymena thermophilia heeft zelfs zeven verschillende seksen, die onderling genen kunnen uitwisselen. Schimmels en paddenstoelen maken het helemaal bont. Het waaiertje heeft bijvoorbeeld de keuze uit meer dan 28.000 seksen!

Zo ingewikkeld zullen we het in deze ‘Wat als…’-aflevering niet maken. We houden het bij drie menselijke seksen. Maar hoe zou zo’n derde sekse – we noemen het in het vervolg van dit verhaal voor het gemak een vrouma en spreken over een zhij – werken? Hoe kan zhij zich dan voortplanten?

Dit is het begin van de ‘Wat als…’-aflevering te vinden in KIJK 4/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 19 maart tot en met 22 april.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg


Meer Artikelen