Vliegers van Koninklijke Luchtmacht over F-35

André Kesseler

14-08-2014 11:00:58

Als alles voorspoedig blijft verlopen, koopt Nederland volgend jaar 37 F-35’s. Ondertussen gaat het bekvechten tussen voor- en tegenstanders van het vliegtuig door. KIJK reisde naar Florida en ontmoette daar de enige Nederlanders die tot nu toe écht recht van spreken hebben: twee jachtvliegers met een F-35-opleiding achter de kiezen.

Op z’n zachtst gezegd zijn ze nogal verdeeld, de meningen over wat de beste vervanging voor ‘onze’ F-16 is. Zeker toen in 2002 werd besloten dat Nederland in het Joint Strike Fighter-project zou stappen, barstte er een storm van kritiek los. Je hoorde dingen als: “De Saab Gripen is veul beter dan die F-35.” Of: “Stealth is achterhaald en de JSF dus volledig nutteloos.” Nog zo’n opinie: “De Eurofighter Typhoon, dát is pas een toestel.” De F-35 werd zelfs “een vliegende Fyra” genoemd.

Daarom was het voor alle tegenstanders slecht nieuws toen eerder dit jaar besloten werd dat Nederland voor 4,5 miljard euro 37 exemplaren van de F-35A gaat kopen. En hoewel de Koninklijke Luchtmacht pas ergens na 2019 over alle F-35’s kan beschikken, worden in de Verenigde Staten nu al de eerste vliegers opgeleid. Hoe gaat dat in zijn werk? En vooral: wat zijn hun ervaringen?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 10/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 21 augustus tot en met 17 september. 

Meer informatie:Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?