Wat als… 9/11 nooit was gebeurd?

KIJK-redactie

09 October 2012 09:00

9/11

In elke KIJK denken we een ‘wat als…’-scenario door. Deze keer: wat als Amerikaanse veiligheidsdiensten op tijd hadden ingegrepen en 9/11 nooit was gebeurd?

“Kijk! Daar staan ze!” roepen de twee kinderen van Yilmaz Mohammed als het vliegtuig de landing inzet richting JFK International in New York. Het jonge Marrokaans-Nederlandse gezin heeft een citytrip geboekt naar de Big Apple, om het einde van de ramadan te vieren. De tieners hebben het de hele vlucht lang over het World Trade Centre gehad en hun enthousiasme over de Twin Towers wordt alleen maar groter als ze de twee wolkenkrabbers ook echt zien staan. Eenmaal geland zijn ze na vijf minuten door de controle van de douane en zitten ze binnen een kwartier in de taxi naar de twee torens. De taxichauffeur is in een buitengewoon goede bui. Hij heeft zojuist door de radio gehoord dat het stimuleringsplan van de president om iedere Amerikaan tienduizend dollar te geven door de Senaat is geloosd. “Wat een mooi land is het toch.”

Wat klopt er hier niet? Inderdaad, de Twin Towers staan er al een dikke elf jaar niet meer. En in werkelijkheid komt een islamitisch gezin nooit binnen een paar minuten de Verenigde Staten binnen. Ook een plan om iedere Amerikaan tienduizend piek te geven klinkt onwaarschijnlijk. Daar heeft Obama namelijk helemaal het geld niet voor. Toch was het allemaal mogelijk geweest als er op 11 september 2001 geen vier vliegtuigen waren gekaapt die als vliegende bommen werden gebruikt in New York en Washington.

Het had allemaal zomaar gekund, een terrorismeloos begin van de 21ste eeuw. De voorbereidingen van 9/11 waren zo uitgebreid en langdurig dat de veiligheidsdiensten de aanslagen met wat meer doortraptheid en moeite best hadden kunnen voorkomen. Zo diende een FBI-agent in Phoenix een verzoek in om onderzoek te doen naar verdachte buitenlandse studenten bij vliegscholen. Het verzoek werd afgewezen. Ook toen er een vliegschool melding maakte van een leerling (terrorist) die geen enkele interesse toonde in het opstijgen en landen, deed de FBI niets. Collega-veiligheidsdienst CIA had anderhalf jaar voor de aanslagen een bijeenkomst van een terroristencel in Maleisië in de smiezen. En men wist dat twee van de aanwezige extremisten met een visum toegang hadden tot de Verenigde Staten. Eenmaal op de radar van de CIA verlengde één van mannen probleemloos dat visum; zonder enige tegenactie. Deze terroristen vlogen later een vliegtuig het Pentagon binnen.

Wat was er gebeurd als de FBI en de CIA deze eindjes tijdig aan elkaar hadden geknoopt en de terroristenboel ruim voor de aanslagen was opgedoekt? Van New York tot Kaboel en van Den Haag tot Bagdad had de wereld er hoogstwaarschijnlijk totaal anders uit gezien.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 12/2012, in de winkel van 19 oktober tot en met 15 november.

Meer informatie:

Beeld: 9/11 WTC Photo


Meer Artikelen