Slapend slimmer worden

KIJK-redactie

18-06-2013 13:00:42

Slaap

Tijdens onze slaap zijn de hersenen flink in de weer met het verwerken van nieuwe informatie. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze dit proces kunnen manipuleren. Hebben we straks technieken die ‘slaapleren’ mogelijk gaan maken? 

In de sciencefictionfilm Inception speelt Leonardo DiCaprio een spion die gedachten kan stelen van mensen terwijl ze slapen. Voor grof geld ontfutselt hij zo bedrijfsgeheimen. Dan krijgt hij een schijnbaar onmogelijke opdracht: hij moet geen gedachten stelen, maar juist een idee in het geheugen van zijn slachtoffer planten.

Informatie aan iemands brein toevoegen terwijl diegene slaapt ‒ dat klinkt waanzinnig. Maar Nederlandse onderzoekers doen op dit moment een van de eerste experimenten ter wereld om zoiets voor elkaar te krijgen. In een Amsterdams lab staat een proefopstelling die geluiden in iemands geheugen moet planten, tijdens de diepe slaap. Wanneer de proefpersoon zich later weet te herinneren welke geluiden hij hoorde, heeft hij dus al slapend iets opgepikt.

Kortom, leg maar vast wat studiemateriaal naast je bed, want straks kun je dat tijdens je slaap moeiteloos in je opnemen. Of is dat wat al te simpel voorgesteld?

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 8/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 28 juni tot en met 25 juli.

Tekst: Bastienne Wentzel

Beeld: Gordana Adamovic-Mladenovic/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar