‘Vroeger had ik vaak moeite met naar de wc gaan’

KIJK-redactie

13-01-2015 16:00:41

Giulia Enders schreef een hilarisch boek over de darmen, dat in haar thuisland Duitsland al 800.000 keer werd verkocht. Nederland heeft de buitenlandse primeur. En dat terwijl Enders pas 24 is en haar studie medicijnen nog niet eens heeft afgerond. KIJK sprak met haar.

KIJK: Waarom is dit hét moment voor een bestseller over de spijsvertering?

“Daar heb ik twee verklaringen voor. De laatste jaren focussen we met zijn allen extreem op de wereld om ons heen. We proberen elkaar constant te imponeren. Surfen ons suf op het internet. Alles draait om daarginds. We weten meer over een bekendheid duizend kilometer verderop dan over de dingen die we in onze eigen mond stoppen. De interesse in onze eigen spijsvertering is daar een correctie op. Daarnaast is poepen een intiem onderwerp, waardoor het erg geschikt is voor een boek. Al lezend kan je zelf bepalen welke dingen je wil lezen over je eigen poepgat en je eigen innerlijke organen!”

En, wat heeft jouw kennismaking met je poepgat en organen je opgeleverd?

“Ik heb in elk geval een opmars gemaakt op de Bristol Stoelgangschaal. Dat is een schaal waarop je de samenstelling van je poep kunt indelen en die je vertelt hoe het met je stoelgang gesteld is. Type 1 is heel hard, als konijnenkeutels. Type 7 is waterige diarree. Vroeger had ik vaak moeite met naar de wc gaan en zat ik op type 3, nu scoor ik meestal een 4; een mooie slangvormige drol. Ik eet weinig vlees, weinig zuivel en weinig gluten. Dat raad ik niet zomaar iedereen aan, maar voor mij werkt het goed. Ik vind die schaal mooi: het is fijn dat je lichaam je signalen afgeeft waarop je kunt reageren om je situatie te verbeteren.”

En hygiëne, hoe ga je daarmee om?

“Ik denk niet langer: schoon is met zo min mogelijk bacteriën. Schoon is een juiste verhouding tussen onschadelijke en schadelijke micro-organismen. Die overtuiging, merkte ik, gaat bij mij veel verder dan alleen het schoonmaken van mijn eigen huis. Het geldt voor heel ons leven. We zijn geneigd slechte invloeden volledig uit te bannen en ons er volledig van af te schermen. Maar dat is niet realistisch. Het is beter te zoeken naar een verhouding tussen goede en slechte dingen. Een paar weken nadat ik veel over hygiëne had gelezen, hield ik een lezing waarin ik een rekenfoutje maakte. Vroeger had ik mezelf voor mijn kop geslagen en de hele lezing als mislukt beschouwd. Nu dacht ik: hoe ging het verder? Heb ik mensen iets bijgebracht en een leuke avond gegeven? Dan was het een geslaagde lezing, ondanks dat smetje. Ook wat dat betreft moeten we af van onze smetvrees.”

Dit is een fragment van een interview, te vinden in KIJK 2/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 15 januari tot en met 18 februari. 

Hieronder kun je Enders zien presenteren op Science Slam in Berlijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Jop de Vrieze

Beeld: Jill EndersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis