De Google-filosofie

KIJK-redactie

11 January 2011 13:00

Google trekt de stekker uit Google Wave! En dat terwijl Wave dé vervanger van e-mail moest worden… Een enorme sof, maar bij de multinational zelf liggen ze er niet wakker van. Het past perfect in de wie-niet-waagt-wie-niet-wint-filosofie. Een verhaal over fun, freedom en gouden ideeën.

Even een snel potje poolen en dan weer aan het werk. Wanneer we ons kantoor binnen lopen worden we begroet door de vrolijke kwispelstaart van de hond van een van de collega’s. Zelf schiet de collega in kwestie net op de fiets voorbij, op weg naar een afspraak. Ook wij moeten opschieten, willen we op tijd zijn bij onze lunchvergadering in een van de negentien eetgelegenheden op het kantoor. Wat we eten maakt niet uit, de baas betaalt de lunch. En het ontbijt en het diner. Snel nemen we de step. Helaas waren alle elektrische auto’s vanmiddag al uitgeleend.

Klinkt te goed om waar te zijn? Niet op het hoofdkantoor van Google Inc. in Mountain View, Californië. Daar vind je alles wat je maar op een kantoor kunt wensen – en meer. Op een mooie lentedag op blote voeten een potje beachvolleyballen met collega’s? Geen probleem. Wie wat gestresst is, gaat lekker even naar de on site sportschool of plonst in een van de twee zwembaden op het dak van het gebouw. Of laat zich masseren.

En niet alleen het Googleplex in Mountain View lijkt op een speeltuin voor volwassenen. In het kantoor in Moskou kun je Wii-games spelen, in Peking tafelvoetbal en in Taiwan heeft iemand zijn hele kantoorhoek zelfs omgebouwd tot een hommage aan gameheld Mario. In het Europese hoofdkantoor in Zürich kun je werken in een hangmat, vergaderen in een skilift of bijenkorf, ontspannen in een met kussentjes gevulde badkuip met uitzicht op aquarium en (als je wilt) het bedrijfsrestaurant betreden via een glijbaan of brandweerpaal.

Dit is het eerste deel van een artikel uit KIJK 2/2011, in de winkel van 14 januari tot en met 10 februari. De tekst werd geschreven door Nick Kivits.

Meer informatie:

Beeld: Google


Meer Artikelen