De laatste beroemde Habsburger

KIJK-redactie

11 September 2011 16:00

Habsburgse rijk

Het nieuwtje bleef hangen, afgelopen zomer: ‘Hart Otto von Habsburg begraven in Hongarije’. Vooral vanwege dat hart – en een beetje vanwege die naam. Wie waren de Habsburgers ook alweer? En wat hebben ze betekend in Europa? Een race door duizend jaar keizerlijke geschiedenis.

Toen Otto von Habsburg in juli dit jaar overleed, werd meteen zijn hart uit het lijf gesneden en in een speciale urn gestopt. Terwijl zijn lichaam in Wenen in een eeuwenoud familiegraf werd bijgezet, werd het hart naar Hongarije gebracht. De dag nadat de Oostenrijkse hoofdstad het toneel was van een uitvaartceremonie waarin heraldische banieren, traditionele kostuums en traditionele liederen de toon zetten, droegen Otto’s zoons het hart van hun vader naar een nis in de oude abdij van Pannonhalma. Tijdens beide ceremonies werden al Otto’s adellijke titels, academische en politieke prestaties uitvoerig herdacht.

Iemand die zo’n eervolle uitvaart krijgt, moet wel bijzonder zijn geweest. En dat was ook zo: Otto von Habsburg was de laatste troonpretendent van het Oostenrijkse keizerrijk en stamde af van de oudste adellijke dynastie die de Europese geschiedenis kent.

Van keizer Karel V in de zestiende eeuw tot kroonprins Franz-Ferdinand met wiens dood de Eerste Wereldoorlog begon: de Habsburgers hebben als geen ander hun stempel gedrukt op de geschiedenis van Europa – en van Nederland.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 11/2011, in de winkel van 23 september tot en met 20 oktober.

Meer informatie:


Meer Artikelen