‘Hagedissen schijnen ook een vinger in de pap te hebben’

VB

30 November 2010 13:00

Het verschijnen van het huidige nummer van KIJK markeerde een legendarisch moment. Dit is namelijk de allereerste dertiende editie van ons blad.

Door steeds net een paar dagen eerder ter perse te gaan, heb jij elke vier weken je favoriete leesvoer in plaats van eens per maand. Met die dertiende editie luiden wij als redactie ook meteen een nieuwe vergadervorm in: de eerste Twitterbladbespreking. Wat wil jij graag in KIJK lezen, welk artikel vond je geweldig en wat moeten we voortaan maar beter achterwege laten? Ik ben heel benieuwd naar je mening en spreek je graag op woensdag 1 december op Twitter, van 19.30 tot 20.30 uur. Meer informatie hier.

Maar dit nummer bevat ook een ‘laatste keer’: we nemen afscheid van de bijzondere rubriek Complot!. Daarin schetsten ons aller complottologen Leo Polak en André Kesseler jarenlang de meest bizarre hersenkronkels die mensen maakten om maar niet aan de eenvoud van het bestaan te hoeven. Waarom vliegen er zomaar twee vliegtuigen in het World Trade Center? Waarom belandt de wereld plots in een crisis? Waarom wordt de geliefde president John F. Kennedy vermoord?

Shit happens, zou ik zeggen. Complotdenkers daarentegen wijten het aan respectievelijk de Amerikanen, de joden en Marsmannetjes. Of aan hagedissen. Want die beesten schijnen ook een dikke vinger in de pap van de ware wereldmacht te hebben.

Fascinerend, hoor ik je denken. Je hebt gelijk. En toch trekken we de stekker uit Complot!. Waarom? Er zit in elk geval geen complottheorie achter. Het is zoals het is: de koek is op. We hebben alles gezegd en tot in de puntjes gereconstrueerd.

Het laatste woord is nu aan Polak en Kesseler, die nog één keer de beste samenzweringstheorieën bespreken, hun visie over de ‘gelovigen’ geven en je achterlaten met wat cijfers die je aan het denken zetten. Geniet ervan.

Beeld: Studio 5982


Meer Artikelen