Vijf bizarre dierenharten

kijkmagazine

06-02-2013 13:00:18

Hart van blauwe vinvis

De meeste dieren hebben ook een hart, hoewel dat lang niet altijd lijkt op de pomp die wij met ons meedragen. De opvallendste dierenharten op een rijtje.

Octopussen hebben niet alleen acht armen, maar ook drie harten. Twee daarvan pompen bloed door de kieuwen, terwijl het derde hart het bloed door het lichaam pompt.

– De blauwe vinvis heeft als grootste dier aller tijden ook het record voor het grootste hart te pakken (zie foto). Het orgaan weegt tot wel 500 kilo en is zo groot als een Volkswagen Kever.

– Daarmee verslaat de vinvis zelfs de grootste dinosauriër waarvan we nog een beetje een compleet beeld hebben, de Argentinosaurus. Het hart van deze reus woog waarschijnlijk ‘slechts’ 400 kilo.

Vissenharten hebben slechts één boezem en één kamer. Het zuurstofarme bloed wordt vanuit het hart, via de kieuwen, meteen door de rest van het lichaam gepompt.

Giraffen hebben een relatief sterk hart. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat het bloed helemaal door die lange nek omhoog naar de hersenen moet.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… het hart’, ter gelegenheid van Valentijnsdag te vinden in KIJK 3/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 8 februari tot en met 7 maart.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar