Hebben we over tien jaar een quantumcomputer?

kijkmagazine

19-11-2013 16:00:43

Quantumcomputer

De quantumcomputer duikt al jaren op in artikelen als grote belofte voor de toekomst. Is die er eindelijk in 2023?

Het is een doel waar natuurkundigen wereldwijd op allerlei manieren naartoe werken: de quantumcomputer. Die kan berekeningen maken waar normale computers niet uitkomen, door te werken met zogenoemde quantum bits of qubits: bits die niet simpelweg nul of één zijn, maar een quantummechanische combinatie van beide. Hebben we zo’n apparaat in 2023?

Dat niet. Maar, zegt Lieven Vandersypen (TU Delft): “We hopen dan wel op een punt te zijn waarop alle fundamentele obstakels uit de weg zijn geruimd en we volop de technologie aan het ontwikkelen zijn om een machine met miljoenen qubits te maken.”

Verder hebben we volgens de natuurkundige tegen die tijd misschien wel een beperkte quantumcomputer met enkele tientallen qubits. “Als de theoretische input ver genoeg is gevorderd, zou die al problemen kunnen oplossen die met bestaande computers onbegonnen werk zijn.”

Om dat voor elkaar te krijgen, hebben in Nederland ingenieurs en fysici van verschillende universiteiten, instituten en industriële partners onlangs besloten hun krachten te bundelen onder de noemer QuTech. “Want dit gaat veel verder dan wat natuurkundigen alleen voor ­elkaar kunnen krijgen”, aldus Vandersypen.

In KIJK 13/2013 vind je meer voorspellingen voor het jaar 2023. Bestel dit nummer hier – zonder verzendkosten!

Beeld: SPL/ANPPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar