Virus in het nauw

KIJK-redactie

17 October 2011 13:00

HIV

Ooit betekende een besmetting met hiv je doodvonnis – want aids. Tegenwoordig kan de ziekte succesvol worden geremd met medicijnen. Sterker nog, er is al iemand volledig genezen van hiv. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat doodsoorzaak nummer vijf van de ranglijsten is verdwenen. Een update.

“Ik was geïnfecteerd met hiv, maar nu ben ik genezen.” Dat zijn de ongelooflijk klinkende woorden van Timothy Ray Brown. Afgelopen voorjaar werd bekend dat de 45-jarige Amerikaan, als eerste en enige patiënt ooit, officieel is hersteld van hiv (human immunodeficiency virus).

Zijn genezing is een unieke samenloop van omstandigheden, die begint in 2007. In dat jaar wordt bij Brown leukemie gediagnosticeerd, bovenop de hiv-infectie die hij al heeft sinds 1995. Voor de behandeling van de leukemie krijgt hij een stamceltransplantatie, van een donor die een mutatie heeft waardoor hiv zijn bloedcellen niet kan binnendringen, en dus ook zijn immuunsysteem niet kan uitschakelen. De transplantatie is een groot succes: nadien blijken óók de bloedcellen die in het beenmerg van Brown worden gevormd immuun voor hiv. Sindsdien is het virus onvindbaar in zijn lichaam.

Een spectaculair succesverhaal, alleen zal Browns behandeling nooit de standaard worden. Daarvoor is de procedure te duur, te complex en te riskant – een groot percentage van de patiënten die een stamceltransplantatie ondergaan, overlijdt daaraan. Maar Browns genezing levert wél nieuwe inzichten op voor de bestrijding van hiv, waarmee nog elk jaar miljoenen mensen besmet raken, en waardoor ook nog altijd miljoenen mensen overlijden aan aids (acquired immunodeficiency syndrome).

En dus gaat de strijd van onderzoekers tegen het hiv-virus onvermoeibaar voort. Dit jaar kwamen de internationale specialisten bijeen in Rome, waar de meest recente bevindingen werden gedeeld. Peter Reiss, hoogleraar inwendige geneeskunde en gespecialiseerd in hiv, woonde het congres bij en bespreekt met KIJK de belangrijkste thema’s.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 12/2011, in de winkel van 21 oktober tot en met 17 november.

Meer informatie:

Beeld: DCD/C.Goldsmith


Meer Artikelen