‘Ik heb geen idee waar deze column over moet gaan’

KIJK-redactie

05 December 2014 09:00

Rik Peters

KIJK-columnist en gadgetman Rik Peters over wetenschappelijke manieren om je productiviteit te verhogen. 

De achtergrond op mijn computer is blauw. Nog maar pas. Engels onderzoek heeft me namelijk nét verteld dat deze kleur mijn creativiteit verbetert. En dat is nodig, want ik heb geen flauw idee waar deze column over moet gaan. Daarom ijsbeer ik over het internet – en dan kom je vanzelf zulke feitjes tegen.

Zulke feitjes, én plaatjes van poezebeesten. Gelukkig maar, want volgens de Japanse professor Hiroshi Nittono word ik productiever als ik vóór mijn werk naar foto’s van aandoenlijke diertjes kijk. De waarheid daarvan moet nog blijken, maar ik weet wel alvast dat kawaii het Japanse woord voor ‘schattig’ is.

Misschien floppen de lolcats omdat ik niet productief kan zijn zonder invalshoek. Ik heb dus het licht uitgedaan. Research uit september 2013 toont immers dat darkness and dim lighting helpen om creatieve ideeën te krijgen. Al lijkt het blauwe schermschijnsel – en de deadline daarachter – er enkel feller van te worden.

Dat mensen met creatieve jobs zich gezonder voelen, zoals de University of Texas roeps, lijkt mij dan ook mispoes. Wetenschappers uit Californië schieten raker, met de opmerking dat frequente e-mailcheckerij tot slechtere multitasking, grotere stress en hogere bloeddruk leidt. Of zou die deadline een rolletje spelen?

Uiteraard kan ik, op advies van farmacoloog Martin Feelisch, mijn hart kalmeren door zonlicht op te zoeken. Maar helaas is het daarvoor te laat. Tot middernacht heb ik richtingloos naar mijn pc gestaard.

Vervelend. Research bewijst namelijk dat monitors de slaap én het humeur verslechteren. Waarom? Door het typische blauwe licht dat van die ellendige rotdingen komt.

Rik Peters staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 9/2014.

Beeld: Studio 5982


Meer Artikelen